Клімкін: Мінські угоди виконати нескладно, треба просто хотіти цього

Клімкін: Мінські угоди виконати нескладно, треба просто хотіти цього

Укрінформ
Мінські угоди виконати нескладно, якщо дійсно хотіти цього.

Таку думку висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю програмі Conflict Zone на Deutsche Welle

"Мінськ" простий і легкий, якщо ви хочете його виконати", - сказав Клімкін, уточнивши при цьому, що "немає ніякого "Минска-2", є просто "Мінськ".

Проте, відзначив голова МЗС, в України з Росією є фундаментальна розбіжність у розумінні цього документа. Зокрема, Росія, за його словами, хоче легалізувати свій протекторат на Донбасі, для чого їй треба спочатку провести голосування у ВР по закону про особливий статус і вже після цього піти з Донбасу і дати можливість ОБСЄ забезпечити безпеку на цій території. У Києва ж інша позиція - спочатку має бути забезпечений необхідний рівень безпеки, а також щоб «фізично Росія там не була присутньою з точки зору регулярних військ, озброєнь». 

"Моя принципова позиція: там має бути безпечно, а Росії там бути не повинно", - заявив міністр закордонних справ України. 

За його словами, це запорука того, щоб «повернути український Донбас в Україну, а не створювати подібність великого Придністров'я».

Водночас Клімкін не погодився із ствердженням ведучого, що Мінські угоди мертві. "Зовсім ні...Розмови про те, що "Мінськ" мертвий, можуть вести ті, хто хоче, щоб ЄС відмовилася від своїх зобов'язань і обіцянок", - вважає керівник української дипломатії. 

При цьому він подякував за солідарність міжнародному співтовариству, ЄС, «який вперше за час свого існування прийняв авторитетну і зрозумілу політику відносно Росії, для чого знадобилася агресія проти незалежної країни». 

Клімкін переконаний, що санкції повинні зберігатися доти, поки Росія у буквальному розумінні не піде з України, і нагадав, що введення обмежувальних заходів було вільним вибором Заходу.

"Вибір України - стати по-справжньому успішною, нам це необхідно для виживання. Але це і питання вашої спроможності і моральної відповідальності. Якщо ви дозволите Росії нападати на незалежну країну, ви відкриєте «скриньку Пандори», яка приведе вас в нікуди", - застеріг Клімкін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-