ОБСЄ: сторони мають робити більше для розведення військ на Донбасі

ОБСЄ: сторони мають робити більше для розведення військ на Донбасі

Укрінформ
В ОБСЄ заявили, що ключем до встановлення стабільного перемир'я на Донбасі є відведення озброєння та бійців.

Про це повідомили спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та у тристоронній контактній групі Мартін Сайдик і голова спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан у виступі на засіданні постійної Ради у Відні, інформує кореспондент агентства.

"Розведення є ключовим кроком на шляху до повного й стабільного припинення вогню в Україні, і сторони мають зробити більше, щоби втілити це реальністю на місцях", - заявив Мартін Сайдик.

Він підкреслив позитивний ефект від відновлення зобов'язань сторін щодо припинення вогню, починаючи з 1 вересня. "Хоча порушення й фіксуються в якихось гарячих точках, нам вдалося значно скоротити кількість порушень і, найголовніше, кількість цивільних жертв", - сказав Сайдик.

Говорячи про рамкову угоду про розведення сил, підписану 21 вересня у Мінську щодо трьох точок: Золоте, Станиця Луганська та Петровське, він назвав цей документ "новим інструментом для зміцнення довіри" та "відправною точкою" і висловив надію, що найближчим часом вдасться домовитися й щодо решти пунктів.

Мартін Сайдик висловив упевненість у можливості узгодити вже найближчим часом всеосяжний пакет "послідовності елементів безпеки і політичних (елементів - ред.) у рамках мінських домовленостей". З обговорення в робочих групах гуманітарних та економічних аспектів він побачив "обнадійливі сигнали". Конкретно Сайдик акцентував увагу на нагальній необхідності ремонтних робіт на пішохідному мосту у Станиці Луганській.

Ертугрул Апакан зі свого боку зазначив, що СММ готова стежити за процесом розведення, але він вимагає повного й безпечного доступу спостерігачів, які поки що такого не мають навіть у трьох зазначених вище пунктах. Апакан підкреслив роль спільного Центру з контролю й координації (СЦКК) як "життєво важливого" для забезпечення доступу спостерігачам і скоординованого та синхронізованого розведення. Поки що знаків розведення не так багато, визнав він.

На його переконання, існує "три життєво важливих заходи для стабільного припинення вогню": розведення, розмінування та відведення озброєнь.

"Розмежування, вилучення зброї та, найголовніше, розмітка, огорожі й видалення мін, боєприпасів і вибухонебезпечних залишків війни, для полегшення становища цивільного населення, яке продовжує платити за свої порушення", - перерахував Апакан.

Фото: osce.usmission.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-