Повсталі з «колишніх»: від Мінздоху до успіху?

Повсталі з «колишніх»: від Мінздоху до успіху?

Аналітика
Укрінформ
Колишні опричники Януковича вирощують "нові політсили", у яких і ЗМІ - не ЗМІ, і голова - не голова

Газетка, яку вручали біля метро, здалася продуктом чергової секти. Із серії «листів щастя». На першій сторінці - благовидний чоловік з білою голубкою в одній руці хтиво дивиться на хлопчика, якого тримає в іншій руці та обіцяє світле майбутнє.

Обличчя здалося знайомим. Намагаємось згадати... Звичайно ж, це він - Олександр Клименко, ще зовсім недавно потужний маршрутизатор корупційних потоків в Межигір'ї, великий обнальщик усіх часів і народів. Автор унікальної корупційної схеми, над якою працював цілий відділ податкової служби, і яка давала можливість не платити державі ПДВ і податок на прибуток, але при цьому знімати гроші. Хлопець (за розцінками ГПУ - на двісті мільярдів гривень, які вкрав у держави) впізнаваний, хоча модна неголеність високопоставленого "рішали" перетворилася на бороду філософа-відлюдника.

Так от, хто обіцяє нам «успіх за допомогою порядку», ось хто цей бородатий голуб миру! Газетка відразу стає цікавішою... І одкровення члена "сім'ї" Януковича, який повернувся з небуття, заворожують. Колишній главфіскал як на сповіді клянеться, що у своє перебування на посаді життя поклав на боротьбу з олігархами, «змушуючи їх платити податки», захищав демократію, і завжди визнавав найважливішим «не владу, не гроші, а ідею успіху кожного громадянина». Разом з тим, абсолютно не сумніваючись, відставний податківець закликає «не платити чесні податки», якими він вважає податок на нерухомість, який, як ми знаємо, стосується не пересічних громадян, а головним чином тих, у кого цієї нерухомості неміряно.

А ще Клименко дбає за збереження історичних традицій нашої країни. Правда, ці традиції він бачить виключно у «відновленні історичних зв'язків України з Росією». «Демонізація історичного співіснування наших країн є історичною фальсифікацією» (це про Голодомор, масові розстріли та дику русифікацію, очевидно). І якщо до нього не прислухатися, пророкує Клименко, то «за духовною смертю нації прийде загибель України як держави»...

До самого Клименка щодо цього питання не виникають. Питання до інших інстанцій: чому персона, за якою плачуть тюремні нари, безкарно засмічує своїми агітками всю столицю?

Звичайно, він не сам це робить - в газеті Клименко представлений як фронтмен партії «Успішна країна», органом якої газетка і є.

Видана вона в Броварах. І видавець на останній сторінці завбачливо обмовився: «Цей інформаційний бюлетень не є засобом масової інформації і не потребує попередньої реєстрації». Всі ознаки друкованого видання присутні - і логотип, і колонтитули, та статті з заголовками, але раз сказано, що не ЗМІ, то - не ЗМІ. Тобто пишемо, що попало, а відповідальності за промосковську пропаганду не несемо.

Дзвонимо в друкарню, щоб уточнити тираж та замовника. На іншому кінці дроту, акуратно записавши наші запитання, обіцяли передзвонити, але не передзвонили. Може, і друкарня зовсім не друкарня?

Ну що ж, зайдемо з іншого кінця. Партійного.

Політичний проект «Успішна країна» створений у 2011 році, участі у виборах партія не брала, чим займається - невідомо. Але вже півтора року є безперечним лідером по збору у соцмережах на свою адресу абсцентної лексики.

У грудні 2015 року ЗМІ повідомили, що пройшов восьмий з'їзд "Успішної країни", яка і обрала своїм вождем екс-шефа Мінздоху. З того часу інформпотік з надр цієї віртуальної політструктури не припиняється, незважаючи на жаби, демотиватори та іншу інтернет-творчість на їх адресу. Тобто гроші на агітацію і пропаганду є, і навряд чи це (як заявляє «не-ЗМІ») - внески рядових членів партії.

Справжнім сюрпризом стала відповідь на наш офіційний запит з Міністерства юстиції. Ніякий Олександр Клименко серед вождів партії не значиться. «До складу керівництва Партії, - відповіли з Мін'юсту, - згідно держреєстру, входять: Голубєв Андрій Сергійович - Голова партії, Качур Олександр Юрійович, Прохорчук Ірина Юріївна, Пікуза Олександра Євгенівна, Семенченко Дарія Ігорівна - члени Ради Партії». І жодних згадок про «почесного лідера партії» (як його представляє видання з незрозумілим статусом).

Що ж, шукаємо офіційного «вождя» - Андрія Голубєва. Просканувавши Інтернет, дізнаємося: керівник однойменної громадської організації живе в Ірпені по вулиці Пушкінській. Спроба розшукати його через довідку не вдалася - абонент не надав свої контакти.

А так хотілося б дізнатися, чи є в партії взагалі якась регіональна структура, якщо так, то чому вона не брала участі у виборах?

Зате всю поточну інформацію про життя партії надають люди з команди Клименка.

Вони, виявляється, розгорнули справді масштабну судову війну за "право володіння" партією. У червні - виграли суд першої інстанції, зобов'язавши Мін'юст зареєструвати зміни в програмі та у складі керівних органів "Успішної країни" (тобто, передати владу Клименку та компанії). А в кінці вересня виграли ще й апеляцію. Отже, Олександр Клименко таки сів у крісло легітимного «почесного голови».

Хоча, з іншого боку, в юриспруденції такого поняття, як "почесний голова" не існує, а значить, і невідомо, які такі повноваження, що мають відношення до Клименка, міг підтвердити суд. Прес-секретар «Успішної країни» Антон Савичев відповів на це наше запитання без заминки: мовляв, партія може сама призначати собі почесного голову - просто як призначати, скажімо, супервайзера.

І ЗМІ - не ЗМІ, і голова - не голова - добре влаштувалися...

«Партія існує та створює первинки», - бравурно відзвітував Антон Савичев. А особисто Олександр Клименко хоча і не планує йти у депутати, але бажає, щоб його сила була «присутня в українському просторі».

А як же «цілий ряд кримінальних правопорушень», в яких, за твердженням ГПУ, підозрюється Клименко? Як же бути з 200 вкраденими у держави мільярдами?

- Так вироку ж немає! - парирує Савичев. - А Генпрокуратура так часто змінює дані по присвоєній сумі, що виникають сумніви в самому виробництві.

Потім прозвучала сакраментальна фраза про «політичні переслідування»...

Складно жити в правовій державі, де так вільно себе почувають шахраї. Тим більше, якщо досвід обману держави в державних структурах у них накопичений набагато більший, ніж досвід протидії махінаціям у тих, хто з ними бореться. Вони вилазять на світ божий зі своїх нір, ці колишні опричники Януковича. З красивими гаслами, з умінням вдарити у найболючіше місце, з цинізмом і інстинктом хижака. Вони чекають свого часу, коли їм здається, що ми здамося Путіну, підемо на його умови, і на чолі нової відродженої партії регіонів вони постануть у всій красі. Вони можуть чекати безкінечно, їхня жадібність не зменшиться.

А ми? Скільки ми будемо чекати та терпіти їх всіх?

"Історія з партією Клименка - це продовження відносин нашого керівництва до "сім'ї" Януковича. Їх збираються карати? Чи будуть повертати їхні гроші? Це продовження серіалу, в попередніх серіях якого з Портнова знімають санкції, а в Прибалтиці вилучають кошти України, - висловлює свої міркування політтехнолог Денис Богуш, - А тим часом "Успішна країна" веде свою діяльність. Вони роблять божевільні за змістом, але шалено дорогі ролики, видають паперову газету величезним тиражем. Партія присутня в полі».

Навіщо це їм, цікавимося в експерта?

«Електоральних шансів у партії немає, вона може виконувати ще мінімум п'ять функцій, - говорить Богуш. - Вона зможе висувати кандидатів, давати членів виборчкомів, які будуть комусь допомагати. Ця партія отримає право вішати агітацію та борди, мати право на безкоштовні виступи на телеканалах під час презентацій. Тобто вона зможе бути присутньою, не маючи шансів на перемогу. Але якщо їм хтось подарує ілюзію, що вони переможуть, то вони зможуть кинути купу грошей. Цей проект - чіткий показник ситуації, коли у особи є величезне бажання зайти в політику, є гроші, але немає мізків. Вони нагадують мені кампанію Думчева. Взагалі не орієнтуються в політиці, але дуже хочуть витратити з десяток мільйонів доларів».

Чому б тоді все це не заборонити?

«Знімати або заборонити партію з реєстрації безперспективно, шлях в нікуди. Але покарати Клименка, знайти докази, документи проти нього повинні бути залізними - "броня"».

А ось думка ще однієї розумної людини:

"Це велика політична помилка: випускати джина у вигляді екс-регіоналів. У них величезні кошти, в Росії вони не потрібні, - вважає керівник центру "Український барометр" Віктор Небоженко, - Вони вміють заробляти тільки на пограбуванні України, оскільки в Росії країну грабують власні еліти. А вкладати вони не вміють, адже вони не поїхали вкладати кошти, вкрадені в Україні. Але вони хочуть повернутися, тому що все? що вони вміють - через змови робити гроші та політику».

У Клименка є перспективи в сучасній Україні?

«Є таке хитра вимога - не можна заочно зареєструватися в ЦВК, - говорить Небоженко. - Тому він як лідер партії приїхати не зможе. Не можна поїхати за кордон, а зареєструватися як кандидат. Хоча за списком можна. Але все підписує лідер партії. Якщо де-юре лідером буде інша людина, тоді партія, власником якої де-факто буде Клименко, отримає право брати участь у виборах».

Тобто, все можливо?

«Влада зробила політичну помилку, допустивши партії колишніх регіоналів в українську політику. У Оппоблока було 2 відсотки ще два роки тому, а сьогодні набирають до десяти. Вони легалізуються. Це крайня необачність і ЦВК, МВС, судових органів, що вони закривають очі на процес легалізації проросійських партій. Це завдання президента - поставити питання перед губернаторами, обговорити це з суспільством, громадськістю та не пропустити їх далі. Гучна кримінальна справа проти Клименка - це нормальний хід, але наші суди можуть затягнути до другого пришестя політичні справи. Це повинно стати рішенням Президента. В цілому ж - захід екс-регіоналів під виглядом інших партійних брендів - згубний».

І Клименко з його політпроектом далеко не один такий, вважає експерт:

«Ось у Азарова є партія "Життя". Ви ж не думаєте, що Рабинович, людина зі складною долею, якийсь тамада на Кавказьких весіллях, буде просто так вкладати свої кошти? А там і Арбузов з'явиться в якомусь списку якоїсь там «партії справедливого розвитку». Вам здається це смішним і бутафорним, але вони не жартують. Сьогодні нашій владі здається, що допустивши зручних екс-регіоналів у парламент, вона отримає сателітів. Але вони будуть слухатися Президента і українську владу лише до тих пір, поки дозволяє Путін».

«Іноді вони повертаються» - був такий старий фільм про вампірів та інше пекельне кодло. Бандити від влади, які скуштували народної крові і цим народом вигнані, завжди повертаються. Намагаються повернутися. Я не знаю як, але не можна цього допустити...

Переглядаємо цю «негазету». На останній сторінці вони дають церковний календар тільки на два місяці, за вересень-жовтень. Це означає, що у листопаді буде черговий номер. А потім ще один...

Лана Самохвалова, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-