Київ закликав Москву забезпечити розведення сил на Донбасі

Київ закликав Москву забезпечити розведення сил на Донбасі

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України закликало Російську Федерацію забезпечити неухильне виконання Мінських домовленостей, у тому числі щодо розведення сил і засобів на ділянках у районах Станиці Луганської та Петрівського.

Про це повідомляється у заяві МЗС України.

"На виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів (від 21 вересня 2016 р.), починаючи з 00.00 23 вересня підрозділи Збройних сил України неухильно дотримуються умов режиму припинення вогню відповідно до Графіку розведення сил та засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте, Петрівське. Попри досягнуті у Мінську домовленості, російські окупаційні війська в порушення зазначених домовленостей упродовж останніх діб продовжили обстріли ділянок, на яких заплановане розведення сил і засобів", - йдеться у документі.

Зокрема, протягом 1-2 жовтня було тричі порушено режим припинення вогню в районі Станиці Луганської, зазначили в МЗС. Прицільний вогонь по підрозділах Збройних сил України вівся з напрямку гори Князя Ігоря: 1 жовтня - з 00.10 до 00.27 із застосуванням СПГ, АГС, ГП-25; 2 жовтня двічі - з 00.41 до 00.43 із застосуванням ЗУ-23-2 , СПГ та з 00.57 до 01.30 із стрілецької зброї. Одночасно, 30 вересня з 17.40 до 17.45 зафіксовано прицільний обстріл позицій Збройних сил України із застосуванням АГС з напрямку Петрівського.

"Таким чином, протягом семи діб (23, 24, 26, 27, 28 вересня, а також 1 та 2 жовтня 2016 року) в районі Станиці Луганської та однієї доби в районі Петрівського російськими окупаційними військами порушуються вимоги пп. 2 і 6 Рамкового рішення щодо виконання повного режиму припинення вогню на узгоджених ділянках розведення у районі населених пунктів Станиця Луганська та Петрівське", - констатували в МЗС.

У зовнішньодипломатичному відомстві поінформували, що українською стороною було також зафіксовано непоодинокі випадки здійснення з боку незаконних збройних формувань обстрілів власних позицій з метою дискредитації Збройних сил України та звинувачення їх у порушенні режиму повного припинення вогню на цих ділянках.

"У цьому контексті наголошуємо, що підрозділи Збройних сил України, залишаючись відданими неухильному виконанню Мінських домовленостей, у тому числі Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів, незважаючи на безпосередню загрозу життю наших військовослужбовців через згадані вище обстріли, вогонь у відповідь не відкривають", - підкреслили в МЗС.

У Міністерстві висловили сподівання, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відповідно до свого мандату, затвердженого рішенням Постійної ради ОБСЄ, та п. 11 Рамкового рішення ТКГ про розведення сил та засобів, невідкладно перевірить наведені факти порушень режиму припинення вогню, дасть їм об'єктивну оцінку і доведе вичерпну інформацію про результати розслідування до відома глав держав та урядів "нормандського формату", а також інших держав-учасниць ОБСЄ.

З огляду на триваючі порушення з боку незаконних збройних формувань положень Рамкового рішення у МЗС вважають, що станом на 3 жовтня цього року передбачені Рамковим рішенням необхідні умови для розведення сил і засобів було повною мірою дотримано у районі Золотого.

"Розведення сил і засобів на цій ділянці було успішно завершено 1 жовтня цього року. На сьогоднішній день зазначені передумови також склалися в районі Петрівського. У цьому контексті хотіли б підкреслити, що підрозділи Збройних сил України були готові сьогодні ще о 13.00 розпочати процес розведення сил і засобів на цій ділянці. Однак протилежна сторона виявилася неготовою розпочати запланований на цей час синхронний і "дзеркальний" процес відведення під моніторингом СММ ОБСЄ", - констатували у МЗС.

Водночас українська сторона підтвердила свою готовність до розведення сил і засобів на іншій узгодженій ділянці, а саме - в районі Станиці Луганської - після забезпечення Російською Федерацією дотримання режиму повного припинення вогню.

"Ми також підтверджуємо свою готовність до обговорення усього комплексу питань, пов'язаних з імплементацією Рамкового рішення, в рамках Робочої підгрупи з безпекових питань Тристоронньої контактної групи, наступне засідання якої відбудеться у м. Мінськ 5 жовтня цього року", - повідомили у відомстві. 

У цьому контексті у МЗС зауважили, що наші представники були готові до обговорення ситуації, що склалася з розведенням сил і засобів на узгоджених ділянках, ще на минулому тижні.

У відомстві нагадали, що на 30 вересня було заплановано відеоконференцію Тристоронньої контактної групи щодо вирішення проблемних питань розведення сторін, яка не була проведена у зв'язку з небажанням запрошених до участі у ній представників ОРДО взяти участь у цьому заході.

Відеоконференцію було перенесено на 13.00 3 жовтня цього року, однак вона вчергове була зірвана за мовчазної згоди Російської Федерації.

"Привертаємо також увагу, що проведення 2 жовтня 2016 року в окремих районах Донецької та Луганської областей так званих "праймеріз" теж не лише суперечить Мінським домовленостям, а й підриває зусилля з мирного врегулювання ситуації. Закликаємо Російську Федерацію забезпечити неухильне виконання Мінських домовленостей, у тому числі  щодо розведення сил і засобів на узгоджених ділянках", - резюмували в Міністерстві закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-