Рада голосує за звільнення суддів: двом мантії лишили

Рада голосує за звільнення суддів: двом мантії лишили

Укрінформ
Народні депутати відмовилися звільнити Наталію Овчаренко і Олександра Пироженка з посад суддів у зв'язку з порушенням присяги.

За відповідну постанову № 3581 проголосували лише 160 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив під час обговорення питання голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, рішення про звільнення Овчаренко вже виносилося до сесійної зали, але було повернуто знову до Вищої ради юстиції. Він наголосив, що висновок про порушення цією суддею присяги приймався ще попереднім складом Вищої ради юстиції до початку Революції Гідності. 

«Ми пам'ятаємо цю історію, коли суддя Овчаренко і суддя Хадасевич, це двоє суддів Кіровського районного суду міста Дніпра. Ми з'ясували це в комітеті і в сесійній залі - вони відмовилися виконувати доручення одного з «кураторів» колишньої судової влади і їм сказали, що ми знайдемо підстави вас звільнити», - заявив Князевич і додав, що рішення про порушення присяги Овчаренко було прийнято у зв'язку з її відмовою виконувати незаконне рішення режиму Януковича.

У свою чергу голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк зауважив, що дійсно рішення по Овчаренко ВРЮ було прийнято в грудні 2013 року, але нещодавно призначений новий склад Вищої ради юстиції переглянув його і не знайшов підстав для того, аби залишати суддю на посаді.

До того ж, нардепи не проголосували звільнення другого судді – Пироженка Олександра.

Як повідомлялося, 27 вересня Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав розпорядження про скликання позачергового засідання парламенту після того, як до нього відповідне звернення направив Президент Петро Порошенко. Глава держави закликав народних депутатів до 30 вересня розглянути питання про звільнення низки суддів за порушення присяги, оскільки саме цього дня набувають чинності зміни до Конституції в частині правосуддя й право звільняти суддів переходить від ВР до Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-