Єврокомісія підтримала зміни до закону про спецконфіскацію - Петренко

Єврокомісія підтримала зміни до закону про спецконфіскацію - Петренко

Укрінформ
Експерти Європейської комісії надали схвальний висновок щодо тих змін до закону про спецконфіскацію, які підготувало Міністерство юстиції України.

Про це в понеділок журналістам заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На минулому тижні експерти Єврокомісії опублікували свій звіт щодо аналізу закону про спецконфіскацію, який розроблявся Міністерством юстиції спільно з депутатами фракцій коаліції. Фактично всі видозмінені положення доопрацьованого законопроекту підтримуються Єврокомісією", - сказав він.

За словами Петренка, основні видозміни в законі полягають у тому, що буде застосовуватись система цивільної спецконфіскації до злочинних активів, які були знайдені в процесі розслідування корупційних злочинів. Наприклад, якщо розслідується велика кримінальна справа, де є сотні злочинних епізодів по мафіозному угрупуванню (там може бути і розбій, і шахрайство, і блок корупційних злочинів з незаконним виведенням коштів з бюджету), якщо у слідчих є достатньо доказів по епізодах, що стосуються корупційних злочинів, вони мають право подати через прокуратуру до суду в окремий судовий процес заяву про конфіскацію цих коштів до державного бюджету, не чекаючи поки будуть розслідувані інші епізоди. Як відомо, зараз, згідно з чинним законодавством України, потрібно розслідувати всі епізоди великого кримінального провадження для того, щоб передати справу до суду.

Міністр навів приклад як це працює: "Якщо офшорна компанія, що володіє 300 мільйонами доларів, які знаходяться в державному банку України й які арештовані по справі проти Януковича, не може довести звідки гроші, то такі кошти направляються до державного бюджету країни". Якщо, "компанія, маючи одного співробітника у штаті, отримала 300 мільйонів, і її власник може довести, що він отримав легально ті чи інші кошти чи майно, ці кошти залишаються у власника", - пояснив він.

Петренко підкреслив, що така модель конфіскації корупційного майна після висновку Європейської комісії  "точно дає гарантії, що жоден з оточення Януковича не зможе потім у міжнародних судах відсудити, умовно кажучи, ці збитки". Таким чином, міністр переконаний, що українське правосуддя, діючи за правилами цього закону, буде конфісковане корупційне майно повертати до бюджету швидше, ніж закінчується розслідування всіх великих справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-