Комітет ПАРЄ ухвалив резолюцію: РФ відповідальна за права людини в Криму і на Донбасі

Комітет ПАРЄ ухвалив резолюцію: РФ відповідальна за права людини в Криму і на Донбасі

Укрінформ
Росія несе відповідальність за порушення прав людини, які відбуваються в Криму і на Донбасі.

Про це йдеться в проекті резолюції, який буде обговорюватися на сесії ПАРЄ, інформує "112 Україна" із посиланням на повідомлення Парламентської асамблеї Ради Європи.

"І в Криму, і в зоні конфлікту на Донбасі серйозні порушення прав людини відбулися та відбуваються", - сказала Марілуїза Бек (Німеччина, АЛДЄ), представляючи свою доповідь про "засоби правового захисту порушення прав людини на українських територіях, що знаходяться поза контролем української влади.

Комітет одноголосно ухвалив проект резолюції, в якому наголосили, що самопроголошені "ДНР" та "ЛНР", створені за підтримки і під ефективним контролем Російської Федерації, нелегітимні відповідно до українського та міжнародного законодавства. Це стосується всіх "установ", включаючи "суди", де-факто організовані владою.

У проекті також вказується, що у відповідності з міжнародним правом Росія відповідає за захист населення, що проживає там, і повинна гарантувати основні права всіх жителів Криму та так званих "ДНР" і "ЛНР".

У документі закликають компетентні органи України і Росії ефективно розслідувати всі випадки серйозних порушень прав людини, які могли відбутися на контрольованих ними територіях і притягати до відповідальності винних, а також виплачувати компенсації жертвам.

Проект резолюції, який обговорюватимуть у Страсбурзі в жовтні, також закликає Україну й Росію приєднатися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду та повністю виконувати Мінські угоди. Крім того, резолюція закликає російську владу сприяти незалежному моніторингу ситуації в області прав людини на всіх українських територіях, що знаходяться під іх "ефективним контролем", у тому числі в окупованому Криму.

Комітет також глибоко занепокоєний відсутністю прогресу в міжнародному розслідуванні збитого MH17 на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-