Рада планує унормувати діяльність вишів, евакуйованих з Донбасу і Криму

Рада планує унормувати діяльність вишів, евакуйованих з Донбасу і Криму

Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект 4718 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження».

За відповідне рішення проголосували 242 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив один із авторів проекту закону, народний депутат Олексій Рябчин, виступаючи з трибуни парламенту, документ спрямований, перш за все, на подолання бюрократичних перепон, з якими доводиться зіштовхуватися у своїй діяльності переміщеним з Донбасу та Криму ВНЗ і науковим закладам.

"Є взагалі абсурдні речі, які трапляються з цими ВНЗ... Наприклад, (переміщені ВНЗ - ред.) за вимогами судів, мають заборгованість за ту електроенергію або тепло, які споживають зараз на сепаратистській, неконтрольованій території", - розповів Рябчин.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроект, зокрема, передбачає законодавче закріплення визначення «переміщений вищий навчальний заклад (наукова установа)», що, на думку авторів, надасть змогу зберегти колектив викладачів, які переїхали разом з такими закладами (установами) та дозволить перейти від стадії виживання до стадії сталого розвитку.

Крім того, документ врегульовує окремі особливості діяльності та надання окремих прав переміщеним ВНЗ (науковим установам) на тимчасових засадах (зокрема, щодо встановлення нормативів чисельності осіб, які навчаються, на одну посаду науково-педагогічного та наукового працівника; врегулювання питання отримання майна та фінансування для відновлення матеріально-технічної бази; продовження строків дії сертифікатів про акредитацію освітніх програм; особливостей виконання окремих договірних зобов’язань переміщеними вищими навчальними закладами (науковими установами) на період проведення АТО.

Також проект закону врегульовує питання припинення трудових відносин у випадку відмови від переведення на роботу в іншу місцевість та забезпечення прав та інтересів працівників, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи щодо реалізації житлових прав.

"Такі зміни допоможуть унормувати діяльність та відновити матеріально-технічну базу переміщених вищих навчальних закладів (наукових установ), забезпечити можливість якісного надання освітніх послуг переміщеними вищими навчальними закладами (науковими установами), сприятиме забезпеченню прав та законних інтересів самих переміщених вищих навчальних закладів (наукових установ), а також їх працівників та осіб, які в них навчаються", - переконані автори законопроекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-