У Петербурзі затриманий учасник пікету на захист Ільмі Умерова

У Петербурзі затриманий учасник пікету на захист Ільмі Умерова

Укрінформ
Один чоловік затриманий в Петербурзі в суботу - під час проведення пікетів на підтримку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Як передала кореспондентка Радіо Свобода, 10 активістів петербурзького руху "Солідарність" вийшли на Невський проспект з плакатами на підтримку Ільмі Умерова, примусово поміщеного в психіатричну клініку.

Захід проходив у жорстких умовах, учасникам пікетів активно заважали провокатори з "НОД" ("Национально-освободительное движение"). Вони вели себе агресивно, оточували активістів, перетворюючи одиночний пікет на масовий, в результаті чого і був затриманий один з пікетників.

До організації протестів активістів підштовхнуло прохання самого Умерова говорити не тільки про нього, але в цілому про репресивної політики в Криму, орієнтуючись у тому числі на саміт "Великої двадцятки" в Китаї з тим, щоб на Росію було вчинено міжнародний тиск. Про це говорить одна з організаторів акції Ольга Смирнова.

"2 вересня Ільмі Умеров передав з психіатричної клініки своє прохання про те, щоб акції на його підтримку були розширені, щоб його захисники говорили не тільки про нього самогоу, але про репресії, яким після анексії Криму піддаються знаходяться там представники кримсько-татарського народу і проукраїнські активісти. Ми теж вирішили розширити порядок своєї акції і вимагати, щоб міжнародна громадськість чинила тиск на Російську Федерацію. Шкода тільки, що не встигли підготувати плакати англійською мовою".

У п'ятницю активісти петербурзької "Солідарності" поширили звернення, в якому говориться: "Примусове психіатричне ув'язнення та експертиза заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого в травні 2016 року звинуватили в "сепаратизмі", – це явне порушення міжнародних стандартів у галузі прав людини. Стан здоров'я Ільмі Умерова критичний, у нього цукровий діабет, хвороба Паркінсона, він переніс операцію на серці. Очевидно, що дії російської влади є навмисними і спрямовані на те, щоб надати Умерова психологічний тиск, вони ставлять під загрозу його здоров'я і життя".

Активісти стверджують, що випадок Ільмі Умерова – не поодинокий і що сам факт вміщення його в психіатричну клініку є зловісним знаком повернення каральної психіатрії.

Акції на захист Умерова пройшли 3 вересня в кількох містах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-