Клімкін вимагатиме звільнення Умерова на зустрічі ОБСЄ

Клімкін вимагатиме звільнення Умерова на зустрічі ОБСЄ

Політв’язні
Укрінформ
Наступного тижня на зустрічі міністрів закордонних справ у рамках заходів ОБСЄ, голова МЗС України Павло Клімкін закличе країн-партнерів збільшити тиск на Росію з метою звільнення політв'язнів.

Про це 26 серпня під час акції на підтримку заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, який знаходиться на примусовій стаціонарній судово-психіатричній експертизі, заявила прес-секретар українського МЗС Мар'яна Беца, повідомляють "Крим.Реалії".

"У рамках ОБСЄ пройде неформальний захід п'ятдесяти семи країн-учасниць ОБСЄ та ім'я Ільмі Умерова буде звучати першим. Ми будемо розповідати далі про всіх політичних в'язнів в Росії й окупованому Криму, які страждають від репресивної російської машини. Ми закликаємо всіх негайно зупинити будь-які репресії проти кримських татар, етнічних українців в окупованому Криму. Ми закликаємо Росію зупинити вбивство Ільмі Умерова. Ми закликаємо Росію дати належну медичну допомогу Ільмі Умерову. Ми закликаємо Росію залишити Україну, покинути Крим", – сказала Беца.

Нагадаємо, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

У Міністерстві закордонних справ України стурбовані станом здоров'я заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. 22 серпня прес-секретар МЗС Мар'яна Беца вимагала від російських властей анексованого Криму негайно припинити каральні методи.

Як повідомлялося, стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня, під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду швидкої допомоги і проведеного кардиографического дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Незважаючи на стан здоров'я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює тримання Ільмі Умерова в психіатричній лікарні як тортури. Ще один адвокат Умерова, Микола Полозов, повідомив, що захист подав заяви до низки інстанцій. В документах підкреслюється, що заступник голови Меджлісу незаконного поміщений на експертизу.

Заяви подані на ім'я генпрокурора Росії Юрія Чайки, директора ФСБ Олександра Бортникова, уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-