22 серпня: найголовніше за день

22 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Падіння продажів автомобілів Opel, Суддю, який засудив Савченко, вигнали з роботи, "Нафтогаз України" знизить ціну на газ для промисловців

4.06

Злочинність не росте, але й мало «розкривається»

Після того, як за останні 4 місяці з України депортували 11 т. зв. "злодіїв у законі", які не мали українського громадянства, їх залишилося ще 17.

Про це повідомив заступник голови Національної поліції України Вадим Троян в ефірі каналу "112. Україна".

Він також запевнив, що в Україні стабільна криміногенна ситуація, і вже 5 років не спостерігається зростання злочинності. У поліції "дуже хороша динаміка розкриття злочинів", але суди не завжди заарештовують затриманих.

"Розкриття особливо тяжких злочинів, розбоїв – 50%, грабежів – кожен третій. З 10 крадіжок – 2-3 розкриваємо. В цьому році були арештовані 34 групи, які займалися угонами. Щодо крадіжок або крадіжкам – максимум 15-20% в судах арештовуються. Всіх інших суди відпускають, і вони далі серед нас живуть і можуть продовжувати свої злочини", - заявив заступник голови Національної поліції.

«Укрінформ»: Можна, звісно, не вірити щодо «стабільної криміногенної ситуації», але давайте повіримо. А якщо це так і є, то це досягнення для країни, що веде війну. Поздоровляти себе не будемо: з «розкриттям» маємо очевидну проблему. Адже кожний другий з тяжких злочинів не розкривається…

5.36

Українські банки: криза позаду. Але що нам з того?

За даними експертів, 2016 рік став найбільш вдалим для банківського ринку з початку кризи. За сім місяців їм фактично вдалося відновити довіру до себе громадян, про що свідчить значний приплив депозитів.

Про це пише Лівий берег.

З початку року населення і підприємства розмістили на банківських рахунках аж 67 млрд гривень. Цей та інші фактори дали можливість банкам нарешті почати знижувати ставки за вкладами для фізичних осіб і таким чином здешевлювати ціну ресурсів.

За даними Українського індексу за депозитами фізосіб, який у щоденному режимі розраховує агентство Thomson Reuters, з початку року ставки по гривневих депозитах ринку впали на 2,5% і в середньому становлять 18,5%, а в доларах - на 2% і тепер банки готові платити вкладникам 6,5% річних.

«Думаю, що банки не зможуть найближчим часом істотно наростити свої кредитні портфелі, а подальше зменшення ставок за депозитними сертифікатами спричинить за собою продовження зниження процентних ставок по депозитах у гривні», - прогнозує експерт.

«Укрінформ»: Те що криза у банках позаду – це, звісно, добре. Але залишаються запитання. Найперше: якщо кредитний портфель «істотно наростити» не можна, то це означає одне: кредити не стали доступнішими. Чому? Про яке економічне зростання можна говорити, якщо на розвиток справи не дають кредити? І чому має радіти населення – меншим доходам від банківських депозитів?

6.44

«Привіт» від Brexit: Opel теж скорочує робочий тиждень

Німецький автовиробник Opel буде змушений скоротити робочі години на своїх заводах у Німеччині через очікуване падіння продажів, викликаного економічними наслідками Brexit.

Представник компанії Opel повідомив, що це торкнеться 5 тисяч працівників на заводах у Руссельшеймі та Айзенаху, передає сайт Економіст.

Після оголошення результатів Brexit фунт стерлінгів значно впав по відношенню до євро, що підвищило вартість імпортованих в Британію з Європи товарів.

Автомобілі Opel продаються у Великобританії під маркою Vauxhall, а особливою популярністю користуються моделі Insignia і Corsa.

«Укрінформ»: Раніше про це ж повідомив ще один німецький автомобілебудівний концерн WW (Фольксваген). В комплексі – це Один з перших конкретних «привітів» від Brexit. А скільки їх іще буде…

9.05

Угорщина відхилила ідею референдуму про умови вступу України в ЄС

Ініціатива проведення референдуму була подана фізичною особою – повідомляє Mukachevo.net

Національний виборчий комітет Угорщини (NVB) відхилив ініціативу проведення референдуму про умови вступу України до Європейського Союзу. Таке рішення було прийнято на засіданні комітету в Будапешті 19 серпня.

Питання, яке пропонувалося винести на референдум в Угорщини, було наступним: «Чи бажаєте Ви, аби угорський парламент затвердив Договір про приєднання між Україною та Європейським Союзом лише за умови, щоб Закарпатській області в західній частині України і зокрема району міста Берегово (Берегсас) було дозволено провести референдум щодо їх територіальної приналежності (право стати частиною Угорщини або іншої держави, стати суверенною державою або залишатися частиною України) і адміністративного статусу?».

Ініціатива проведення референдуму була подана фізичною особою.

NVB одноголосно ухвалив, що така ініціатива суперечить міжнародним договорам, а також Статуту ООН, який ратифікував угорський парламент. Статут забороняє державам-членам брати участь у справах, які підпадають під внутрішню юрисдикцію інших країн. Конституція Угорщини також забороняє проведення референдуму, що стосується міжнародних договорів.

«Укрінформ»: Ніби все в нормі: чергова спроба, з боку іноземної держави, поставити під сумнів територіальну цілісність України не пройшла. Але вона була, ця спроба, вона сигналізує про проблеми, які є в Закарпатті. Ми сподіваємось на те, що «цивілізована Європа» ніколи  не допустить якоїсь там «ЗНР»? Ну, є така надія, але хіба ж вона стовідсоткова?

10.32

Посли України прокидатимуться з думкою: що я зробив для подолання російської агресії?

Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив на ролі українських дипломатів, щодо збереження в подальшому солідарності всього цивілізованого світу в боротьбі з агресією Російської Федерації.

Про це він заявив на XII нараді керівників дипломатичних установ України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу, не вважайте це якимось формальним патетичним гаслом, щоб кожен, хто належить до української дипломатичної служби в буквальному сенсі прокидався і завершував свій день з простого запитання: "Що саме сьогодні я маю зробити для того, щоб подолати російську агресію, що саме сьогодні я зробив і маю зробити завтра, післязавтра, цього тижня, наступного тижня для того, щоб досягти цієї мети?", - зазначив Клімкін.

«Укрінформ»: «Гарно викладає!» - сказав би про нашого міністра славнозвісний Остап Бендер. І справді - гарно! І взагалі, на уже традиційній щорічній зустрічі з послами було сказано чимало цікавого. Радимо прочитати повний звіт.

11.41

Нафтогаз намагається ввести «різні» ціни на свій товар

Нафтогаз оприлюднив цінові пропозиції для промислових споживачів газу на вересень 2016 року, відповідно до яких ціну газу для промспоживачів на умовах передоплати буде знижено на 7,9%.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі компанії.

"Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" з 1 вересня знизить ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 7,9% (на 519,6 грн) - до 6,036 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ). Зазначена ціна актуальна для споживачів, які закуповують газ у обсязі понад 50 тис. куб. м. в місяць і у яких відсутні борги перед НАК. Для інших покупців ціна знизиться на 7,4% (на 542,4 грн) - до 6,762 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ)", - зазначається у повідомленні.

Згідно з релізом, запропоновані ціни на природний газ із ресурсу компанії диференційовані в залежності від обсягів закупівлі, умов оплати та стану попередніх розрахунків з Нафтогазом.

Як повідомлялося, з 1 жовтня 2015 року скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення та ТКЕ для потреб населення. З цього часу Нафтогаз постачає газ промисловим споживачам та іншим суб’єктам господарювання на ринкових умовах.

«Укрінформ»: А чому іншим споживачам таке не пропонують? Прем’єр Гройсман однозначно сказав, що «різні» ціни на одне й теж - це джерело корупції. Хто гарантує, що її там не буде?

12.16

Росія припинила використання авіабази Хамадан в Ірані

Про це заявив представник Міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі, повідомляє видання Tasnim.

"У Росії немає бази в Ірані, вона тут не базується. Вони виконали цю операцію, і вона на даний момент завершена", - зазначив Гасемі.

«Укрінформ»: Це інформація про справжню потугу «вісі» - Москва-Анкара-Тегеран. Штати тільки «шикнули» - і в Ірані одразу пригадали, як їм жилося під санкціями 30 з лишком років...

13.46

Степаненка, який засудив Савченко, вигнали з роботи

Суддя Донецького міського суду Ростовської області РФ Леонід Степаненко, який очолював трійку суддів на процесі у справі народного депутата України Надії Савченко, пішов у відставку.

Про це повідомляє РІА Новости, посилаючись на дані джерела в суді.

"Суддя Донецького міського суду Ростовської області Степаненко Леонід Олександрович вийшов у відставку з 29 липня 2016 року за рішенням кваліфікаційної колегії суддів", — сказав співрозмовник агентства.

Причини відставки не повідомляються.

Степаненко був призначений суддею у 2008 році. "Згідно з даними на сайті суду, суддя не виніс жодного виправдувального вироку за 187 розглянутих справ", - зазначається в публікації.

«Укрінформ»: Ой, лишенько, усього-то якихось 8 років просидів на «хлібному» місці! А загалом,  не знаєш, що тут і сказати. Зазвичай, таких вірних і злих псів не чіпають. Мабуть, насмітив «суддя» Степаненко десь в іншому місці…

14.35

Незалежність Україна відбулася і «соціологічно» - теж

Рівень підтримки незалежності України є стабільним. Як і в 1991 році, у 2016 це близько 90%.

На цьому наголосила у понеділок директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час прес-конференції "Україні - 25: досягнення та поразки".

"За результатами соцопитування, яке перед референдумом 1991 року проводив КМІС, 89% проголосували б за незалежність, 11% - проти. А  в 2006, 2011 роках - різко зменшилася кількість тих, хто проголосував би за незалежність: 70% і 67%. Більше того, тривожним було те, що в Південному та Східному регіонах України кількість тих, хто підтримав би незалежність і хто був би проти, майже зрівнялася. ", - сказала Бекешкіна. 

Вона зазначила: саме на цих результатах значною мірою грунтувалися ілюзії Путіна - "що варто Росії піти до України і одразу люди підуть за Путіним, підуть в Росію".

"Але що сталося далі? Консолідація нації. Якщо подивитися ймовірні результати референдуму 2016 року, 87% проголосувало би за, 13 - проголосували би проти. Майже ті ж результати, які були в 1991 році, але вони за природою інші - це люди, які багато що пережили, які багато чим не задоволені в сучасній ситуації в Україні, але вони все одно проголосували б за незалежність", - наголосила соціолог.

«Укрінформ»: Ці майже 90% в 1991 році і в 2016-му – принципово різні. Тоді було, переважно,  дитяче бажання «подивитися, що у ляльки всередині». Нині – це свідомий вибір людей, які знають, скільки це коштує. Путін, іди лісом!

14.53

План пересування парадної техніки вулицями Києва був розроблений «до», чи «після»?

Столична влада розробила план транспортування військової техніки під час параду на День Незалежності.

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко, коментуючи ситуацію з пошкодженням асфальтобетонного покриття військовою технікою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

" Ми розробили план транспортування військової техніки на Хрещатик, який в жодному випадку не повинен пошкодити свіжий асфальт"", - сказав Кличко.

Водночас, як зазначив директор комунальної корпорації «Київавтодор» Олександр Густелєв, асфальтобетонне покриття на ділянках вулиць, де проходила військова техніка, буде руйнуватися із часом.  

Читайте також: Міноборони просить Київавтодор не списувати ями на військову техніку

" Сьогодні певні сліди від проїзду металевих частин, вони будуть відображатися з часом, будуть з’являтися тріщини, буде з’являтися накопичення вологи і будуть відповідні руйнування", - сказав Густелєв.

«Укрінформ»: Питання: що заважало скласти, чи то повідомити про цей маршрут  - і військових, і громаду – заздалегідь? Що, повідомили?  Не чули, але тоді ще запитання: під час репетицій параду техніка рухалася по маршруту, чи порушила його? Загалом – купа незрозумілого, а ясне одне: повне фіаско інформаційної служби КМДА.

15.43

У кого ще є такий Леонід Макарович!

Україна може сміливо пишатися своєю роллю у розпаді Радянського Союзу, а також відокремленням від Російської Федерації у багатьох сферах.

Про це перший Президент України Леонід Кравчук заявив у понеділок на прес-конференції в Укрінформі напередодні Дня Незалежності.

 «Україна крок за кроком змінює систему політичного життя не тільки усередині себе, а й в Європі», - підкреслив Кравчук.

На його переконання, Україна може також пишатися тією  роллю, яку відіграла у розпаді СРСР. «Україна може пишатися тим, що вона є державою, яка розвалила Радянський Союз», - сказав Кравчук.

Але, зазначив Кравчук, є те, чого зробити не вдалося. Влада не змогла об’єднати увесь український народ в єдину силу, яка б організовано будувала державу за напрацьованою спільно стратегією.

«Попри це, український народ уміє захищати, будувати та думати про майбутнє. Це показали події в Криму та на Донбасі, коли люди, волонтери, добровольці пішли захищати свою землю та зупинили внутрішніх та зовнішніх ворогів», - наголосив перший Президент.

«Укрінформ»: А ми нагадаємо, що Кравчук є не тільки першим Президентом України, а ще й колишнім секретарем ЦК Компартії України. І в цьому не має жодного бажання «уїсти». Це просто свідчить про діапазон часу, який пройшла країна, народ, Леонід Кравчук. Та про нашого Леоніда Макаровича роман-епопею треба писати - «Війну і мир», «Віднесених вітром»!

17.12

Коли «сядуть» Шойгу і «подільники»?

Генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив прізвища 18 російських високопосадовців, яким 8 серпня було повідомлено про підозру за вторгнення на територію Донецької та Луганської областей України.

Про це генпрокурор заявив у понеділок під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, серед підозрюваних опинилися:

міністр оборони РФ Сергій Шойгу;

заступник міністра оборони РФ Булгаков;

заступник міністра оборони РФ Панков;

начальник генерального штабу Збройних сил РФ Герасимов;

перший заступник начальника генерального штабу ЗС РФ Богдановський;

заступник начальника південного військового округу ЗС РФ Турченюк;

заступник головнокомандувача Військово-морського флоту  РФ Федотенков;

командувач чорноморським флотом РФ адмірал Вітко;

перший заступник командувача чорноморським флотом РФ Носатов;

заступник командувача, начальник берегових військ ЧФ РФ Остріков;

начальник управління бойової підготовки ЧФ РФ Чесноков;

заступник командира 810-ї бригади морської піхоти чорноморського флоту РФ Карпушенко;

командир 41-ї бригади ракетних кораблів ЧФ РФ Толмачов;

командувач 20-ої загальновійськової армії західного військового округу Кузовльов;

командир 200-ої окремої мотострілкової бригади РФ Цеков;

командир 34-ї окремої мотострілкової бригади ЗС РФ Зусько;

заступник командувача 58-ї армії південного військового округу ЗС РФ Нікіфоров.

Читайте також: ГПУ хоче оголосити 18 російських чиновників у міжнародний розшук

"Для дачі показів у веденні гібридної війни проти України усім вісімнадцятьом пропоную прийти на допит за адресою: місто Київ, вулиця Різницька,13/15", - зазначив Луценко.

«Укрінформ»: А як же, вже йдуть вони на Різницьку 13/15! Але це лише перша реакція. Режим Путіна не вічний, досвід міжнародних стосунків не є незмінним, мов залізобетон. Нехай буде задокументовано цю «підозру», яка насправді, давно уже є остаточним звинуваченням. Прийде час – «сядуть», негідники! І нехай вони з цим усвідомленням живуть щодня.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-