Турчинов назвав два сценарії Кремля щодо України

Турчинов назвав два сценарії Кремля щодо України

Укрінформ
Зважаючи на стратегічний намір Кремля підпорядкувати Україну, ситуація може розвиватися за двома основними сценаріями.

Таку думку висловив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов у статті «Національна безпека України: виклики та пріоритети», опублікованій у середу у газеті «Голос України».

За словами Турчинова, перший сценарій - воєнний - це «повномасштабна військова агресія, яка наразі є найбільш проблемною та небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якої ЗС РФ наполегливо готуються».

Проте більш імовірним, на думку секретаря РНБО, є другий сценарій - гібридний.

«Цей сценарій передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, що не виключає можливості локальних наступальних операцій російських регулярних та іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України. При цьому росіяни свідомо і системно порушують Мінські угоди, постійно обстрілюючи позиції наших військ, зокрема із важкої зброї, забороненої цими угодами», - сказав Турчинов.

Він наголосив, що довгостроковий характер російської загрози на тлі сталих тенденцій зростання нестабільності у Європі і світі формує зовнішнє безпекове середовище навколо України і визначає найвищий пріоритет політики нашої національної безпеки.

«Тільки успішна і послідовна політика, що виходить з максимально ефективного використання власних обмежених людських, фінансових, матеріально-технічних та інформаційних ресурсів, неухильне просування у напрямі європейської і євроатлантичної інтеграції, а також всебічний розвиток взаємодії зі стратегічними союзниками, у тому числі у сфері налагодження військово-технічного співробітництва дозволить захистити інтереси України і створити синергетичний ефект національної єдності і міжнародної співпраці», - заявив Турчинов.

За цих умов, наголосив він, найвищим національним пріоритетом є подальше зміцнення сектору безпеки і оборони. «Під час зовнішньої агресії розвиток Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки України, правоохоронних і розвідувальних органів є, без перебільшення, умовою виживання незалежної України та її поступу. На цьому не можна економити гроші. Фінанси не будуть потрібні, якщо ми не зможемо захистити державу», - підкреслив Турчинов.

На переконання секретаря РНБО, воєнна реформа «повинна забезпечити повну відмову від російсько-радянського ставлення до солдата як до гарматного м'яса та запровадження головного принципу НАТО - безумовної важливості збереження життя військовослужбовців під час виконання бойових завдань». «Проходження військової служби має відкривати соціальні сходи, стати обов'язковою умовою для політичної чи державної кар'єри, бути суспільно престижним і матеріально привабливим», - сказав він.

Водночас, вважає Турчинов, слід посилити демократичний цивільний контроль за сектором безпеки й оборони: політики мають не лише контролювати військових, а й нести свою частку відповідальності за ухвалені ними рішення та їх наслідки.

Турчинов зазначив, що в умовах протистояння з РФ Україна не може відмовитися від призову: «Потреба у підготовлених резервах є занадто великою і критичною для виживання держави».

Секретар РНБО також заявив, що вже у другому півріччі 2016 року усі мобілізовані мають повернутися додому. «Але у разі серйозного загострення на фронті нова мобілізація буде оголошена негайно», - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-