Соболєв вважає

Соболєв вважає "саботажем" проблемний запуск е-декларацій

Укрінформ
Комітет ВР з протидії корупції викликає на засідання 18 серпня  представників Нацагентства з питань запобігання корупції та Держспецзв'язку для звіту щодо виправлення ситуації по запуску системи е-декларування.

Про це на брифінгу в понеділок заявив  голова комітету Верховної Ради України з протидії корупції Єгор Соболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На четвер, 18 серпня, на 11 годину я скликаю засідання Комітету з протидії корупції разом з представниками Нацагентства з питань запобігання корупції, Держспецзв'язку і підприємства "Українські спеціальні системи", де зберігається ця інформація. Ми очікуємо, як парламентарі, від них звіту, чому це сталося, і виправлення ситуації", - сказав Соболєв. 

Він додав, що, за інформацією незалежних програмістів, немає великих проблем, які по-справжньому загрожують існуванню і надійності системи е-декларування.  

"Відповідно ми очікуємо, що найближчими днями ця система буде сертифікована, і проблеми будуть  вирішені. Якщо цього не станеться, вся енергія нашого парламентського комітету з протидії корупції буде сконцентрована на відповідальності тих людей, які призвели до цього саботажу", - попередив Соболєв.

Голова парламентського комітету нагадав, що запуск системи відкритого декларування посадовцями своїх активів є вимогою закону, тож кожен посадовець, який не виконує закон, не відповідає своїй посаді.

Водночас він зауважив, що, як голова Комітету з протидії корупції, утримається від подання власної декларації у ці найближчі дні, поки проблема з сертифікацією системи не буде вирішена.

"Подавати дані в  систему, яка зроблена так, щоб шахраї уникли відповідальності, - це потурати шахраям. І я пропоную всім народним депутатам, всім найвищим посадовцям, з одного боку, разом вимагати, щоб ця система у найближчі дні була сертифікована і стала офіційним доказом для українського правосуддя,  а з іншого - не подавати в нинішню нелегітимну роботу системи поганих прикладів", - зазначив Соболєв.

Він уточнив, що ніхто не може порушувати встановлений законом 60-денний термін подачі електронних декларацій. "Але ми не маємо права чекати 60 днів, поки система запрацює. Це має бути виправлено у найближчі дні", - наголосив голова комітету. 

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до рішення Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів - декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців - починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Усі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

11 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-