У Сенаті Польщі відреагували на український проект постанови про геноцид

У Сенаті Польщі відреагували на український проект постанови про геноцид

Укрінформ
Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський вважає, що якщо український парламент ухвалить постанову про геноцид щодо українців, вчинений поляками, то буде погано.

Про це повідомляє Польське радіо.

За словами Карчевського, лише розмови можуть дати надію на порозуміння з українцями на тему спільної історії. Спікер додав, що Польща мусить говорити правду про Волинський злочин, і ухвалення постанови польським парламентом було свідченням цього.

"Треба йти до істини. Ми зробили сміливий та рішучий крок, бо те, що зробили українці, було геноцидом", - сказав Карчевський.

На його думку, у Польщі панує сприятлива атмосфера для пошуку історичної правди. Спікер додав, що зустрічі з українськими політиками показали, що хоча вони не хочуть відверто розмовляти про Волинський злочин, взаємини Варшава-Київ є добрими.

Карчевський висловив надію, що знайти порозуміння вдасться і в цій справі.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді зареєстрували проект постанови, що пропонує відзначати 24 березня День пам'яті про українців - жертв геноциду, влаштованого Польщею в 1919-1951 роках. Автором проекту постанови є позафракційний нардеп Олег Мусій.

Нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила у п'ятницю резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом" польського народу і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті. За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців при жодному голосі проти. Документ одразу набуває чинності після ухвалення Сеймом.

В Україні та Польщі різне ставлення до трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі переконують, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-