У ГПУ не знають, що робити з допитом Януковича

У ГПУ не знають, що робити з допитом Януковича

Укрінформ
У Генпрокуратурі вважають рішення, яким суд зобов’язав слідчого допитати колишнього президента України Віктора Януковича у справі про незаконне одержання авторської винагороди, незаконним і мають намір звернутися до суду за роз’ясненнями.

Про це у коментарі "Радіо Свобода" заявив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

"Це рішення, на нашу думку, є необґрунтованим і незаконним. Тому що, згідно з міжнародними договорами, слідчий без дозволу і без участі правоохоронних органів іншої країни не має права проводити слідчі дії. Ми не можемо проводити слідчі дії на території Росії без участі правоохоронних органів цієї країни. Це незаконно", - сказав він.

За словами Горбатюка, ухвала суду не може бути оскаржена, але є можливість отримати роз’яснення.

"Ми будемо звертатися в суд з проханням роз’яснити, як виконати рішення, яке є незаконним. Сподіваємося, що суд скасує це рішення…", - зазначив він.

Горбатюк наголосив, що до Росії спрямовані запити щодо перебування Януковича на цій території і можливості проведення з ним слідчих дій, без участі Росії і без отримання відповіді це неможливо за законом.

Напередодні адвокат Януковича повідомив, що Печерський райсуд Києва зобов’язав слідчого ГПУ вирушити в Росію й допитати його підзахисного в справі про незаконне одержання авторської винагороди.

Янукович підозрюється в одержанні хабара на суму 26 мільйонів гривень у період 2011–2012 років за сприяння з використанням свого службового становища особам, яким було підконтрольне підприємство "Новий світ", у веденні підприємницької та іншої діяльності, а також заступництво за них у відносинах з державними та правоохоронними органами.

Правоохоронці склали повідомлення про підозру Януковичу у вчиненні злочину, передбаченого статтею 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

У 2014 році Генеральна прокуратура розпочала перевірку законності отримання Януковичем авторського гонорару на суму 4,5 мільйони доларів у 2011–2012 роках від донецької типографії "Новий світ".

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану.

Він утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді Янукович, за останніми даними, переховується на території Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-