Розстріл Майдану: голова спілки афганців давно знав про

Розстріл Майдану: голова спілки афганців давно знав про "подвиги" Ковальова

Ексклюзив
Укрінформ
Голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький заявляє, що йому уже давно відома інформація про те, що керівник громадської організації "Ніхто крім нас" Олександр Ковальов допомагав "чорній сотні" "Беркута" позбутися зброї і вийти з Києва.

Про це він сказав у четвер у розмові з кореспондентом Укрінформу, коментуючи інформацію Генпрокуратури про те, що одному з керівників ГО "Ніхто крім тебе" оголошено про підозру.

"Мені ця інформація про Ковальова уже відома давно", - сказав Червонописький, наголосивши, що надзвичайно обурений цим фактом і не може дібрати потрібних слів, щоб охарактеризувати подібні вчинки  людини, яка стояла на Майдані і водночас допомагала тим, хто розстрілював його побратимів.

"Людина сама собі обирає шлях. Але щоб люди з Майдану рятували тих, хто розстрілював майданівців, - це страшний факт. Мені просто надзвичайно важко емоційно на цю тему говорити. Це просто треба бути моральними виродками вищої проби, щоб таке робити. Бути на Майдані і своєму ворогові таким чином допомагати", - заявив Червонописький.

Відповідаючи на запитання, які мотиви були у Ковальова допомагати "чорній сотні" "Беркута", Червонописький припустив, що, скоріш за все, це була давня співпраця зі спецслужбами.

"Я не думаю, що він (Ковальов - ред.) це робив за гроші. Це заможна людина, він давно у бізнесі, великі гроші мав. Тож, я не думаю, що він на якісь гроші спокусився. Скоріш за все, він співпрацював зі спецслужбами. У нас є факти, що він і раніше працював за завданнями Адміністрації Президента за часів Януковича. Тобто танцював під ту дудку дуже довго", - підкреслив голова спілки.

Він зауважив, що нещодавно мав зустріч з афганцями - колишніми членами ГО "Ніхто крім нас", які розповіли йому "про негідну поведінку цього Ковальова, його погляди і його заяви", і мали намір "з ним розібратися".

"Вони вже збиралися з ним розібратися, але прокуратура їх випередила", - сказав Червонописький.

На питання, чи не знає він, де зараз перебуває Ковальов, голова спілки ветеранів Афганістану сказав, що цієї інформації не має: "Не знаю, чи зараз він у Києві".

Як повідомляв Укрінформ, 26 липня керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що особою, яка допомагала "чорній роті" "Беркута" позбутися зброї та втекти з Києва, є представник керівництва громадської організації "Ніхто, крім нас". За його словами, цій особі уже оголошено про підозру.

При цьому, за словами Горбатюка, ця особа не заарештована, оскільки її звинувачують у приховуванні злочину, це стаття 396 Кримінального кодексу, санкції якої передбачають позбавлення волі до 3 років, тобто, це не тяжкий злочин, середньої тяжкості. Кримінальний кодекс не передбачає у такому випадку арешт як запобіжний захід.

У четвер вранці в ефірі телеканалу "112 Україна" член ГО "Ніхто крім нас" Юрій Слинявчук підтвердив, що підозру вручили керівнику організації Олександру Ковальову.

 Раніше повідомлялося, що ГПУ встановила, хто сприяв втечі більшості "беркутівців" після Революції Гідностійі приховуванню зброї розформованого спецпідрозділу "Беркут".

У причетності до розстрілів 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві повідомлені про підозру 26 "беркутівців", з них п'ятеро заарештовані, триває судовий розгляд. Не менше 20 "беркутівців" втекли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-