Нардепи просять у НАЗК роз'яснень щодо етики і кумівства в Раді

Нардепи просять у НАЗК роз'яснень щодо етики і кумівства в Раді

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції має встановити критерії порушення етичних стандартів і конфлікту інтересів не тільки для посадових осіб, а й для  народних депутатів, бо Регламентний комітет наразі не встановив чіткої межі.

Про це на засіданні "круглого столу" на тему: "Як забезпечити впровадження стандартів доброчесної поведінки?" заявив заступник голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Попов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Регламентний комітет наразі не може провести чітку лінію між порушенням етичних стандартів поведінки і конфліктом інтересів народних депутатів. Це питання, з якими ми все частіше будемо приходити до НАЗК і відповіді на них треба формулювати", - сказав Попов.

Він розповів, що у Верховній Раді зараз обговорюється питання, яке є важливим також для багатьох посадових осіб у державних органах, - це поїздки за кордон за кошти приймаючої сторони, "які іноді схожі на розважальні заходи".

"Скажімо, якщо депутат "ікс" тричі за рік з'їздив у якусь приємну країну, жодного разу не оформляючи відрядження і не надаючи жодного звіту, а потім він як член спеціальної контрольної комісії з приватизації відстоює інтереси корпорації саме з цієї країни при проведенні приватизації, чи є це конфліктом інтересів? До цього часу вважається, що ні, але виникає все більше і більше питань", - констатував Попов.

Заступник голови профільного комітету також звернувся до НАЗК з проханням разом з громадськістю визначитися, чи вважати конфліктом інтересів кумівство.

"Давайте подумаємо, чи варто обговорювати таке питання, як український феномен кумівства, чи є кумівські відносини підставою для декларування і оголошення конфлікту інтересів - аж до того, чи мали право, скажімо, чотири куми Юрія Луценка голосувати за його призначення генеральним прокурором. Або у нас все більше кумів призначають на "цікаві" посади і чи можна ці відносини вважати такими, які треба оголошувати", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-