Bellingcat показала як росіяни фальсифікували докази по Боїнгу MH17

Bellingcat показала як росіяни фальсифікували докази по Боїнгу MH17

Укрінформ
Експертно-журналістська група Bellingcat випустила нову доповідь про катастрофу малайзійського "Боїнга-777" в липні 2014 року в Донбасі.

Про це повідомляє BBC.

Звіт називається "MH17, два роки потому. Дослідження інформації з відкритих джерел".

Bellingcat зазначає, що особливий інтерес являє робота доктора Джеффрі Льюїса, директора Програми нерозповсюдження озброєнь в Східній Азії Інституту міжнародних досліджень Міддлберрі.

Льюїс проаналізував різні знімки за допомогою програми Tungstene, призначеної для криміналістичної експертизи зображень.

Зокрема, Льюїс вивчив знімки установки "Бук", яка імовірно пересувалася по неконтрольованій українською владою території, а також знімки диму, імовірно залишеного ракетою "Бук".

Крім того, були вивчені супутникові знімки, оприлюднені міноборони Росії 21 липня 2014 року, через кілька днів аварії.

За даними Льюїса, на зображеннях установки "Бук" і ймовірного зображення сліду ракети "Бук" відсутні ознаки цифрового редагування. Зображення установки "Бук" у Донецьку мають ознаки "обрізаних скріншотів з відео, а не фотографій", йдеться у звіті.

"Супутникові зображення, оприлюднені міноборони Росії 21 липня 2014 року, зазнали значного редагування (зокрема, на зображення були вставлені установки "Бук" і хмари)", - стверджується у доповіді з посиланням на аналіз Льюїса.

Російське оборонне відомство цю заяву поки не прокоментувало.

Попередню доповідь група Bellingcat опублікувала на початку травня цього року. У звіті дослідники назвали номер установки "Бук", яка збила малайзійський "Боїнг" над Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-