Референдум щодо НАТО: експерт застерігає від

Референдум щодо НАТО: експерт застерігає від "шабашу популістів", як у Голландії

Укрінформ
За сучасних умов було б недоцільним проводити референдум щодо приєднання України до НАТО, адже в суспільстві вже існує певний консенсус з цього питання.

Про це у вівторок під час "круглого столу" в Укрінформі заявив представник Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук.

"Референдум був би хибним кроком. Зараз, після того як Україні довелося протидіяти агресії та війні з боку Росії, у суспільстві є консенсус щодо необхідності приєднатися до Альянсу. В цих умовах створювати умови для шабашу популістів у вигляді референдуму, за прикладом того, що відбувалося у Нідерландах (стосовно ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. - Ред.), є недоцільним", - зауважив експерт.

Він оцінив як позитивні для України результати Варшавського саміту Альянсу.

"Ніхто не очікував, що Україні під час Варшавського саміту нададуть перспективу членства, адже Україна перебуває в умовах збройного конфлікту та потребує подальших реформ у багатьох сферах. Але у Варшаві НАТО прийняло рішення про надання Україні суттєвого пакету допомоги, що є позитивним", - сказав Герасимчук.

Він наголосив на сприятливих для України результатах засідання Комісії Україна-НАТО, що відбулося у Варшаві на найвищому рівні, оскільки союзники підтвердили увагу до проблем суверенітету та територіальної цілісності України і власну готовність надавати методологічну та фінансову допомогу для вирішення безпекових проблем і для реформування та зміцнення всього оборонного сектору.

"Ці рішення є чітким свідченням того, що країни Альянсу зацікавлені, щоб ситуація в Україні у вимірі безпеки вирівнювалася, і розглядають Україну як важливий елемент європейської безпеки"- зазначив експерт.

Водночас, аналізуючи уроки минулого, Герасимчук наголосив на неприпустимості розмивати позицію українських еліт у питаннях євроатлантичної інтеграції, ця позиція має бути сформульована та дуже чітко висловлена.

"Категорично неприпустимими є заяви про відсутність політичного консенсусу щодо євроатлантичної інтеграції. Грузія свого часу змогла чітко заявити про своє прагнення приєднатися до Альянсу. Важливо, щоб Україна також була здатна зробити це. Зрозуміло, що не всі політичні сили підтримуватимуть такий курс, але магістральний напрям має бути визначений", - зауважив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-