Рада Європи закликала посилити законодавство України через насильство на сході

Рада Європи закликала посилити законодавство України через насильство на сході

Доповідь
Укрінформ
Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс закликав посилити національне законодавство України, яке регулює покарання за насильницькі зникнення і порушення прав жертв та їхніх родин, а також привести його до міжнародних стандартів.

Про це він заявив сьогодні у Страсбурзі під час презентації доповіді про гуманітарну ситуацію в Донецькій області, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Національне законодавство (України), що регулює покарання за насильницькі зникнення і порушення прав жертв та їхніх сімей повинні бути переглянуті, щоб переконатися, що воно повністю сумісне з відповідними міжнародними стандартами", - підкреслив комісар Ради Європи з прав людини.

За його словами, важливо також забезпечити ефективне розслідування у кожному випадку, коли є ознаки того, що може мати місце серйозне порушення прав людини.

"Існує безліч проблем, пов'язаних з розслідуванням і переслідуванням всіх осіб, причетних до таких порушень, в тому числі і у випадках із зазначенням можливої участі найманців і/або іноземних бойовиків. Ось чому важливо повною мірою співпрацювати з відповідними міжнародними механізмами, які можуть надавати допомогу і досвід в цій галузі", - зауважив Нілс Мужнієкс.

За його словами, ця міжнародна співпраця також повинна бути посилена, щоб розслідувати випадки сотень зниклих безвісти осіб.

Уповноважений РЄ з прав людини підкреслив необхідність забезпечення свободи пересування цивільних осіб по всій лінії зіткнення, в тому числі шляхом перегляду "Тимчасового порядку" з метою скасування найбільш обмежувальних положень.

Він також рекомендує внести зміни до нормативно-правової бази, пов'язаної з внутрішньо переміщеними особами, з метою усунення зв'язку між виплатою пенсій та інших виплат від статусу людини. Комісар також закликає владу України розробити окрему процедуру, яка дозволить тим, хто постійно проживає на територіях, що знаходяться поза контролем уряду, мати доступ до українських пенсій та інших соціальних виплат.

Комісар також наголошує на необхідності усунення всіх бар'єрів, що перешкоджають доступу гуманітарної допомоги до найвразливіших груп населення, в першу чергу тих, хто проживає на території безвладдя і в "сірій зоні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-