Колективна безпека НАТО може виграти від українського досвіду - Порошенко

Колективна безпека НАТО може виграти від українського досвіду - Порошенко

Укрінформ
Росія цілеспрямовано посилює нестабільність там, де це можливо, сподіваючись розколоти Захід і домогтися своїх геополітичних цілей, тому Україна і НАТО потрібні одне одному.

Про це Президент Петро Порошенко написав у статті для видання The Wall Street Journal.

"Тільки поглиблене партнерство НАТО і України забезпечить стабільність в Україні, у Східній Європі, на Чорному морі і в трансатлантичному регіоні в цілому. Підтримка НАТО - це необхідна складова рішення військових проблем і подолання загроз безпеці в Україні", - пише Порошенко.

За його словами, Організація Північноатлантичного договору створювалася для захисту миру і світового порядку, який виник із хаосу Другої світової війни. "У п'ятницю, коли світові лідери зберуться на саміті НАТО у Варшаві, буде вкрай важливо згадати про ці цілі. Умиротворення не є вирішенням проблеми", - наголошує Президент.

Він зазначив, що НАТО зайняло тверду позицію проти російської агресії в Криму і на Донбасі та продовжує сприяти створенню сильної української армії і успішної демократичної держави. Завдяки узгодженому економічному тиску, що чиниться за допомогою санкцій, можливості Росії з просування вглиб української території сьогодні обмежені, зазначає Президент.

У 2014 році, коли в Україну прийшов ворог, українська армія була слабка через тривале нехтування і неувагу проросійського президента Віктора Януковича, зазначає Порошенко, наголошуючи, що "сьогодні у нас сучасна і надійна армія, яка може зруйнувати мрію Володимира Путіна розколоти Україну навпіл".

"Ми створили абсолютно нові сили спеціального призначення. Сформовано 15 нових бригад. Удосконалено процес бойової підготовки і навчання. Затверджено документи з військової стратегії, розроблені у співпраці з експертами НАТО. З метою підвищення обороноспроможності наші військові беруть участь у навчаннях типу «Анаконда 2016», «Морський бриз» і «Швидкий тризуб» разом з військами НАТО", - зауважив глава держави.

Колективна безпека НАТО також може виграти від українського досвіду і розвідувальних відомостей, вважає Порошенко. Російська агресія на східному фланзі території НАТО є агресією не тільки проти України, але і проти західного світу. "Але в жодної країни-члена НАТО немає реального досвіду ведення бойових дій проти сучасної російської армії. В України такий досвід є", - наголосив Порошенко у своїй статті.

Як зазначає український президент, на Донбасі Кремль веде війну на виснаження. Він постійно порушує умови Мінської угоди про припинення вогню, проте при цьому діє дуже обережно, щоб не спровокувати серйозної реакції з боку світової спільноти. Водночас, його дії досить активні й сильні, щоб чинити тиск на Україну і Захід, пише глава держави.

"Поки Кремль спроможний розпалювати невеликі пожежі в окремих регіонах, таких як Донецька і Луганська області, він використовуватиме їх як інструмент тиску і залякування інших країн", - підкреслив Порошенко.

На його думку, тиск на агресора необхідно посилювати доти, поки Кремль не виконає умови Мінських угод, не відмовиться від незаконної та нелегітимної анексії Криму і не почне дотримуватися норм права.

Нагадаємо, сьогодні розпочнеться саміт НАТО у Варшаві. Його учасники зосередяться на питаннях загроз, які є у східному та південному сусідстві Альянсу, а також приймуть важливі рішення про розміщення бойових військових підрозділів  країн НАТО у Польщі та балтійських країнах. У форумі візьмуть участь 18 глав держав, 21 глава урядів, 41 міністр закордонних справ та 39 міністрів оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-