У Раді створять робочу групу для аналізу ціноутворення на газ

У Раді створять робочу групу для аналізу ціноутворення на газ

Укрінформ
Представники Кабінету Міністрів Україні на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом та лідери фракцій і груп Верховної Ради досягли попередньої згоди про створення робочої групи для аналізу ціноутворення на газ в Україні.

Про це повідомляє прес-служба КМУ.

«Я би пропонував, і така попередня згода є, щоби утворити робочу групу, швидко провести необхідний аналіз, аудит, подивитися, що відбувається, і дати свої рекомендації. Домовилися про те, що створюємо робочу групу на один тиждень. Введемо туди по одному представнику від кожної групи і фракцій українського Парламенту, які були би фахові, для того, щоби дуже швидко розібратися в утворенні цін, де купляє Україна газ, що ми видобуваємо», - зазначив Володимир Гройсман.

За його словами, Уряд є абсолютно відкритим, публічним, налаштованим на взаємодію із українським Парламентом.

«Треба визначитися, у кого яка мета. Якщо мета є дестабілізувати ситуацію, то я просто не розумію, яким чином ми можемо це питання врегулювати, якщо є мета реально розібратися у ситуації і прийняти відповідні державницькі рішення, то немає жодних пересторог, що це можливо зробити», - підкреслив Голова Уряду.

Гройсман вкотре наголосив, що ціна на газ, яка встановлена в Україні, є ринковою, що дозволить подолати корупцію у газовій сфері. Запровадження ринкової ціни також дозволить збільшити видобуток українського газу, підвищити енергоефективність та сприятиме досягненню енергетичної незалежності держави, переконаний він.

Також Гройсман зауважив, що є політична складова, коли говорять, що треба знизити ціну на газ.

«Я теж за те, що би усе було дуже дешево. Але я розумію абсолютно реально, що на тому, що дешево, люди фактично нічого не виграють, тому що в них рахунки все рівно будуть перекриватися субсидією, безповоротною цільовою допомогою", - зауважив прем'єр.

Гройсман підкреслив, що держава підтримає цільовою допомогою громадян, які потребують цієї допомоги, натомість, ті, «хто має великі будинки, велике споживання газу», платитимуть повноцінну ринкову ціну. Прем'єр-міністр зазначив, що під час опалювального сезону минулого року середній платіж за споживання тепла і комунальних послуг становив 12% від доходу.

Прем'єр-міністр повідомив, що держава використовує на систему субсидій 35 млрд. гривень та 5 млрд. резервних коштів. Натомість, у 2014 році НАК «Нафтогаз» отримало 114 млрд. гривень на компенсацію різниці у цінах на газ.

«Я не хочу зла жодній українській родині. Навпаки, я хотів би, щоби ми за декілька років вирвалися з того зубожіння, в якому ми сьогодні знаходимося... Треба боротися не за зниження тарифів, які вбивають взагалі все господарство, а за підвищення доходів людей. Над цим потрібно концентруватися. На жаль, таких пропозицій ми не почули», - зазначив Володимир Гройсман, коментуючи результати зустрічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-