Порошенко запевнив, що не зловживатиме темою змін до Конституції

Порошенко запевнив, що не зловживатиме темою змін до Конституції

Укрінформ
Спроби нелегітимної, гвалтівної ревізії Конституції ні до чого доброго ніколи не приводили, оскільки країна та суспільство заплатили за це високу ціну.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чинна Конституція - теж історичний, але водночас живий і практичний документ. І саме з ним маємо звіряти свої політичні вчинки кожного дня. Ми маємо його шанувати і поважати. Чи саме так ми ставилися до Конституції протягом двадцяти років її існування? На жаль, ні. І тепер уже, з дистанції прожитих літ, бачимо, що спроби її нелегітимної, гвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам усім важливий урок на майбутнє", - сказав він.

Водночас, Порошенко підкреслив, що не бачить жодних підстав ставити під сумнів зафіксовану в чинній редакції Конституції форму правління, оскільки парламентсько-президентська модель - це один із наслідків Революції гідності, "індикатор нашої причетності до європейської  політичної культури". "Президент, Парламент, Уряд - всі мусимо вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи. Ставлення до Основного закону не повинно залежати ані від точки сидіння конкретного політика, ані від поточної розстановки політичних сил у державі", - зауважив Президент.

Він також запевнив, що не має наміру зловживати темою змін до Конституції і надалі поводитиметься у цьому питанні виважено, відповідально і обережно.

"На мою думку, зміни до Конституції мають носити наразі точковий характер, готуватися ретельно, на основі широкої громадської дискусії, за участю українських правників та з експертизою таких поважних європейських структур як Венеціанська комісія. І головне - ухвалювати із суворим дотриманням усіх процедур, яких сама Конституція вимагає для того, аби поміняти в ній бодай кому", - наголосив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-