Меркель прогнозує

Меркель прогнозує "безвіз" для України до кінця року

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає, що орієнтовно у вересні Брюссель визначиться з механізмом припинення безвізового режиму і тоді буде відкрито шлях для візової лібералізації для України.

Про це вона заявила після переговорів з главою українського уряду Володимиром Гройсманом, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН. 

"Над цим зараз працюють. Я думаю, що до кінця літа в Європарламенті буде єдність думок, можливо, максимум у вересні. Після цього питання знову стане на порядок дня", - сказала Меркель, коментуючи обговорення запропонованого Німеччиною і Францією механізму.

Канцлер наголосила, що необхідність запровадження такого механізму не спрямована проти України, це спільна умова, вона пов'язана з досвідом  візової лібералізації з Сербією, коли дуже багато людей після запровадження такого режиму шукали політичного притулку у ФРН та інших країнах ЄС. "Тому ми сказали, що нам потрібен механізм, який у нас в принципі вже був, треба його активізувати; він має бути ефективнішим", - зазначила Меркель.

З недавнім Брексіт питання візової лібералізації вона взагалі ніяк не пов'язала.

Володимир Гройсман подякував за "дуже оптимістичне повідомлення" і теж висловив сподівання, що "2016 року таке рішення буде ухвалено, і українці абсолютно безперешкодно зможуть подорожувати по ЄС". Він нагадав, що Україна виконала всі необхідні умови для ухвалення безвізового режиму. "Жодних додаткових вимог до України не повинно бути, тому саме зараз рішення за ЄС", - сказав він. 

Гройсман також зазначив, що для України "безвізовий режим як пережиток радянського минулого, як бюрократична стіна, яка відокремлює європейську країну від великої європейської сім'ї", і заявив, що треба, щоб цю стіну просто зламали, і українці були абсолютно вільними у своєму пересуванні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-