Про покарання винних у знищенні МН17 говоритимемо на Генасамблеї ООН - Єльченко

Про покарання винних у знищенні МН17 говоритимемо на Генасамблеї ООН - Єльченко

Укрінформ
Питання про притягнення до відповідальності осіб, винних в авіакатастрофі малайзійського літака МН-17 буде повторно порушене не тільки в другу річницю трагедії, а й на наступній сесії Генеральної асамблеї ООН з вересня.

Про це повідомив Постійний Представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю LB.ua.

"Я думаю, що протягом осені будуть оприлюднені вже всі звіти, які були обіцяні. Тоді ми знову сядемо тут в Нью-Йорку і подивимося, що будемо робити далі. Я думаю, що в рамках наступної сесії Генасамблеї, тобто з вересня цього року, ми знову будемо цим питанням займатися", - сказав Єльченко.

Дипломат повідомив, що переважно всі переговори з цього питання ведуться в столицях задіяних країн.

"Ми тут регулярно проводимо бесіди з цього питання, наприклад, з постпредом Голландії, постпредом Малайзії, Австралії, всі вони дотримуються позиції - ми повинні отримати якусь думку зі столиць, після цього ми зробимо другий крок тут в ООН", - сказав він.

Єльченко вважає, що можливість створення міжнародного трибуналу над винуватцями авіакатастрофи через ООН має низькі шанси, проте залишається на порядку денному.

"Наскільки я знаю ідея про створення міжнародного трибуналу не виключається, вона є в порядку денному. Інша справа, що нам щоб прийняти таку резолюцію Генеральної Асамблеї треба дуже серйозно попрацювати, оскільки для цього потрібно дві третини голосів. І більше того, навіть якщо така резолюція буде схвалена, вона не буде обов'язковою для виконання. Тобто в ідеалі потрібна резолюція Ради Безпеки. Але можна абсолютно чітко передбачити результат - такий як був рік тому (коли Росія була єдиною хто голосував проти і заблокував рішення)", - сказав він.

При цьому Єльченко відкинув можливість свідомого затягування нідерландською стороною процесу проведення слідства по кримінальній справі.

"У Нідерландах стала і незаангажована судова правоохоронна система - тобто вони не можуть опублікувати будь-яку інформацію до того, як вона не пройшла всі етапи розгляду і не дістала підтвердження у відповідності зі стандартами їх національного законодавства. А цього ще не сталося. Тому я ще минулого року чув, що рішення не буде раніше кінця цього року.

У нас чомусь в пресі прозвучало, і всі підхопили, що ось у березні-травні вже будуть оприлюднені доповіді експертів. Експерти це одне, а кримінальне розслідування - це інше. Вони з самого початку говорили, що це займе набагато більше часу, ніж розслідування звичайних злочинів, оскільки фактично слідчі повинні працювати з доказами і людьми з мінімум п'яти країн. На жаль, але це так", - сказав посол.

Крім того, Єльченко нагадав, що в подібному випадку з Лівією - коли її звинуватили в підриві літака над Шотландією, підготовчі процеси перед винесенням питання в суд зайняли кілька років.

Раніше експерти Bellingcat дійшли висновку, що частину відповідальності за трагедію MH17 несуть вищі чини російської армії. Очолюють список міністр оборони Росії Сергій Шойгу разом з двома заступниками - Валерієм Герасимовим і Аркадієм Бахіним. А також президент Росії Володимир Путін, який, згідно Конституції, є верховним головнокомандувачем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-