Омбудсмен РФ обіцяє контролювати умови у Клиха і Карпюка

Омбудсмен РФ обіцяє контролювати умови у Клиха і Карпюка

Укрінформ
Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова візьме під особистий контроль питання щодо умов утримання українських політв'язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі у Мінську Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з її російською колегою, повідомив кореспондентові Укрінформу прес-секретар українського омбудсмана Михайло Чаплига.

"Москалькова заявила, що вона особисто візьме на контроль або направить листа до свого регіонального представника щодо перевірки утримання українських засуджених в РФ", - сказав Чаплига.

За його словами, Лутковська під час зустрічі обговорила зі своєю російською колегою, зокрема, питання щодо застосування тортур до українських політв'язнів. Сторони домовилися тримати це питання на постійному контролі, щоб не допустити подібних випадків.

"Москалькова сказала, що з цього питання вона перебуває в постійному контакті з прокуратурою Російської Федерації, і там теж питання Карпюка і Клиха знаходиться на контролі в частині умов утримання і недопущення тортур, оскільки в нас було підтверджене повідомлення про тортури щодо Клиха і Карпюка", - зазначив прес-секретар українського омбудсмана.

Він зауважив, що Москалькова "спокійно сприйняла" інформацію щодо неприпустимості катувань і необхідності людського поводження з засудженими, і заявила, що справді стурбована цією ситуацією.

"Вона спокійно це сприйняла, абсолютно нормально і адекватно, і сказала, що її дійсно це турбує. І це не просто офіціоз, а турбує її справді як людину", - наголосив Чаплига.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня у Мінську Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська провела зустріч зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою. Вони узгодили організаційні питання щодо передачі 18 громадян України, які перебувають у місцях позбавлення волі на території тимчасово окупованої території Криму, на материкову Україну.

Що стосується українських політв'язнів в РФ, то зараз Микола Карпюк та Станіслав Клих перебувають СІЗО міста Грозного в Чеченській республіці.

Міський суд міста Грозного засудив Карпюка до 22,5 років ув'язнення, а Клиха – до 20 років. Їх визнали винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. 16 червня Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу на Батьківщину Миколи Карпюка, оскільки з такою заявою звернувся брат засудженого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-