Децентралізація в Україні може зайняти роки, вважають в Єврокомісії

Децентралізація в Україні може зайняти роки, вважають в Єврокомісії

Ексклюзив
Укрінформ
Керівник Групи підтримки України в Єврокомісії Пітер Вагнер вважає, що децентралізація може зайняти роки.

Про він сказав у ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН.

«Якщо ми подивимося на такі процеси в інших країнах, в Німеччині наприклад, деякі моменти децентралізації йдуть дотепер, після 10-15 років. Дуже важливо зрозуміти, як система буде переглянута і адаптована, це динамічний процес», - сказав Вагнер.

Він нагадав, що Єврокомісія розробила проект щодо децентралізації в Україні, який розрахований на три роки, і висловив водночас повну упевненість, що до призначеного терміну він завершений не буде.

«Ми підтримуємо процес реформ, весь спектр. На нинішній момент у нас є кілька пріоритетів, кілька великих проектів, що здійснюються або знаходяться в процесі підготовки. Серед таких проект з децентралізації, який є одним з найбільших позик, схвалених ЄК наприкінці минулого року», - сказав Вагнер. (Наприкінці квітня Пітер Вагнер і віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко підписали в Києві угоду «U-LEAD з Європою: програми для України з розширення має рацію і можливостей на місцевому рівні, підзвітності і розвитку», яка передбачає виділення Єврокомісією 97 млн євро на децентралізацію.)

Високопоставлений дипломат підкреслив, що навколо моделі децентралізації для України велося багато дискусій, але вирішувати треба їй самій. Водночас він звернув особливу увагу на те, що децентралізація, над проектом якої працює Група підтримки, не обов'язково пов'язана з децентралізацією в тому сенсі слова, як його розуміють у концепції Мінських домовленостей.

«Політична дискусія йде в розрізі того, чи повинна Україна в контексті Мінська прийняти ряд рішень зі здійснення децентралізації. Це нічого спільного не має в даний момент з тим, що робимо ми безпосередньо», - заявив Вагнер.

Проект ЄК називається Support to capacity building («Підтримка нарощування потенціалу)» і має на увазі звітність на регіональному рівні. Україна, зазначив співбесідник агентства, вже віддала певну владу, відповідальність регіонам, «але дуже часто поки не гроші».

«У нашому проекті з децентралізації ми, з одного боку, хочемо створити адміністративні центри, one stop shops, куди громадяни можуть піти і отримати адмінпослуги. Але за цим стоїть, і це навіть важливіше, комунальна інфраструктура», - розповів Вагнер. Друге, ЄК багато робить щодо підтримки регіонів і муніципалітетів і новостворених громад в організації навчання, тренінгів для міських рад, їх співробітників, «щоб вони могли робити те, що вони мають робити». Поки ж у них просто недостатньо знань, хоча частенько є необхідні контрольні механізми.

Крім того, за його словами, Група підтримки, що складається з близько 35 людей.

Нині працює в таких сферах як підтримка реформування юридичної системи і поліції – верховенство права, а також поліпшення управління суспільним фінансуванням – управління податками, розпорядження бюджетами і так далі

«Наше завдання – надавати підтримку в реформах, які український уряд хотів би, щоб вони були підтримані. Допомагаємо порадою, але ми також розпоряджаємося двосторонніми фондами підтримки, наша група відповідає за фінансування з боку ЄС – це 200 млн євро в рік, якими управляє делегація ЄС вже на місці (в Україні), але відповідальність, планерування - на нас», - сказав Вагнер.

В цілому, запевнив чиновник, ЄС оптимістичний в оцінці реформ в Україні і вважає, що варто продовжувати підтримку на даному шляху нового уряду, який «вже зробив кілька дуже хороших кроків, дуже важливих для країни».

Пітер Вагнер в середині тижня перебуває в Києві, де буває регулярно. Восени планує поїхати в регіони в контексті роботи за проектом децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-