Генсек ООН припустився провокаційної заяви - Єлісєєв

Генсек ООН припустився провокаційної заяви - Єлісєєв

Оновлено
Укрінформ
Українська сторона високо цінує миттєву реакцію українських дипломатів на провокаційну заяву Генерального секретаря ООН стосовно ролі Росії у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Про це у п'ятницю під час брифінгу заявив заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

"Я сам свого часу працював у структурах ООН, і вважаю, що це безпрецедентно, коли Генеральний секретар ООН виступає з такими провокаційними заявами, які спрямовані на підтримку агресора. Наші дипломати спрацювали миттєво. Свідченням того, що нас почули, є зміна у проголошеній промові Пан гі Муна у порівнянні з її письмовою версією" - сказав Єлісєєв.

«Ми відзначаємо роботу нашого постійного представника України при ООН, який миттєво відреагував, я б сказав, на провокаційні заяви Генерального Секретаря ООН. Я працював свого часу в ООН, і вперше зустрічаю, коли  Генеральний секретар ООН всупереч принципу нейтральності починає хвалити країну, яка є агресором», - заявив Єлісєєв.

Він зауважив, свідченням того, що ООН відреагувала на зауваження українського дипломата стало те, що текст виступу Генерального секретаря ООН на відповідному форумі було відредаговано.

«Ми цю ситуацію не залишаємо. За дорученням Президента  кілька годин тому було направлено офіційного листа на Організацію Об'єднаних Націй з проханням розповсюдити цей лист протесту як офіційний документ, відповідно, Ради Безпеки і Генеральної Асамблеї ООН» - сказав Єлісєєв.

Він зауважив, що Україна, користуючись членством у Раді Безпеки, буде й надалі супроводжувати цю ситуацію, як свідчення того, що кандидатура будь-якого Генерального секретаря має дійсно стояти на захисті базових принципів і статуту ООН.

«Ви знаєте, що наразі відбувається, так би мовити, «кастинг»  кандидатів на посаду генерального секретаря ООН, оскільки термін повноважень нинішнього спливає. Ця ситуація стане для нас і для всіх прикладом того, якою має бути наступна кандидатура генерального секретаря ООН. Для нас принципово важливо, щоб така кандидатура чітко відповідала  критеріям – він має абсолютно підтримувати базові принципи Статуту ООН, серед яких ключовими є підтримка суверенітету та територіальної цілісності  й непорушності кордонів країн-членів ООН» - зауважив Єлісєєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-