НАБУ: Онищенко полетів до Ніцци

НАБУ: Онищенко полетів до Ніцци

Оновлено
Укрінформ
Народний депутат від "Волі народу" Олександр Онищенко 14 червня вилетів чартерним рейсом в напрямку французького міста Ніцца і станом на 15:00 16 червня назад в Україну не повертався.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

"Згідно з інформацією, отриманою від Державної прикордонної служби, народний депутат України Олександр Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня 2016 року о 19:54. Станом на 15:00 16 червня назад в Україну він не повертався", - йдеться у повідомленні.

При цьому в його коментарях, розповсюджених ЗМІ 15 червня під час проведення детективами НАБУ слідчих дій у приміщенні, яке Онищенко називає своєю приймальною, народний депутат заявляв про те, що перебуває в Україні, і не збирається країну залишати, додали в бюро.

"Якими б мотивами не керувався Олександр Онищенко, виїжджаючи за кордон та розповсюджуючи неправдиву інформацію про своє місцезнаходження, наразі не існує жодного законного механізму, який би дозволяв обмежувати свободу його пересування. Відповідно до діючого законодавства, щодо народного депутата України правоохоронні органи не можуть проводити будь-які негласні слідчі дії (спостереження, прослуховування тощо) чи затримувати його без згоди Верховної Ради України", - зазначили у НАБУ.

Там наголосили, що поки з Онищенка не буде знято депутатську недоторканність, будь-які закиди на адресу НАБУ в тому, що його не затримали або йому "нібито дали втекти", є неприпустимими.

Раніше 16 червня антикорупційний прокурор Назар Холодницький зареєстрував у Верховній Раді України подання на затримання та арешт Онищенка, погоджене генеральним прокурором України.

"Я хочу підкреслити, до яких би дій не вдавався Олександр Онищенко, Національне бюро реагуватиме пропорційно, аби не дати йому уникнути відповідальності. Якщо він навіть прийме рішення переховуватись від слідства, його буде оголошено у міжнародний розшук. Для цього існують усі необхідні механізми. Звичайно, за умови, якщо Верховна Рада таки позбавить його імунітету. Головне зараз – не наробити помилок, які знівелюють роботу детективів, зібрати усі необхідні матеріали, провести допити і підготувати беззаперечну доказову базу для притягнення до відповідальності усіх учасників злочинної схеми, внаслідок якої в держави було вкрадено 1,6 млрд грн", - зауважив директор НАБУ Артем Ситник.

Як повідомлялося, 15 червня керівник САП Назар Холодницький передав генеральному прокурору подання до Верховної Ради України про надання згоди на затримання та арешт народного депутата Онищенка як одного з організаторів корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством Укргазвидобування.

У той же день детективами НАБУ та прокурорами САП було здійснено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві, внаслідок яких було затримано 10 осіб, підозрюваних у причетності до злочинної газової схеми. За даними слідства, всього за період діяльності цього угрупування з січня 2013-го по січень 2016 року державі було завдано прямих збитків в сумі 1 млрд 600 тис. грн.

Наразі вирішується питання про повідомлення затриманим про підозру та обрання щодо них запобіжного заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-