Турчинов каже, що поки не переконав Захід надати летальну зброю

Турчинов каже, що поки не переконав Захід надати летальну зброю

Укрінформ
За час перебування Олександра Турчинова на посаді секретаря РНБО для нього стало розчаруванням небажання західних партнерів надавати Україні летальне озброєння.

Про це Турчинов розповів в інтерв'ю "Новому времени".

"Я не зміг переконати наших стратегічних партнерів, що військово-технічна допомога Україні - це прямий наслідок Будапештського меморандуму і, врешті-решт, це і їх захист! Я постійно доводжу на всіх міжнародних зустрічах, що сильна, озброєна сучасною зброєю армія України – реальний фактор миру в Європі і надійний щит західного світу", - сказав він.

Турчинов висловив жаль з приводу того, що серед партнерів України, в першу чергу європейських, домінує позиція: "Росіян не можна дратувати".

"Навесні 2014 року, коли було особливо важко, я їх дуже просив: дайте нам військову техніку і зброю, нам потрібно захистити країну. У ті дні я планував темпи мобілізації виходячи з того, скільки ми можемо зробити берців (солдатське взуття). Потрібно було створити армію, озброїти, одягнути і взути наших солдатів. Тоді добровольці і волонтери допомогли захистити країну, а від наших партнерів ми не отримали жодного патрона. І сьогодні поставки летальної зброї в Україну під різними приводами блокуються", - розповів Турчинов.

Секретар РНБО заявив, що зброєю і бойовою технікою ЗСУ і Національну гвардію забезпечує в основному вітчизняний оборонпром: від пістолетів до танків і ракет. Водночас, наголосив Турчинов, без ефективного військово-технічного співробітництва з нашими стратегічними партнерами він не зможе закрити всіх потреб армії в зброї і техніці нового покоління.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-