Нідерланди можуть не підписати угоду Україна-ЄС – Рютте

Нідерланди можуть не підписати угоду Україна-ЄС – Рютте

Укрінформ
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав "катастрофічними" негативні результати референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який пройшов у Нідерландах 6 квітня.

Про це він сказав під час зустрічі з депутатами парламентів країн-членів ЄС у Гаазі, повідомляє нідерландський суспільний мовник NOS.

"Цей референдум завершився катастрофічними результатами", - сказав Рютте.

Він зазначив, що досі існує імовірність, що Нідерланди не підпишуть Угоду, якщо на рівні ЄС та всередині країни між нідерландськими політичними партіями не буде досягнуто згоди.

Водночас нідерландський прем'єр висловив сподівання, що ситуація не зайде так далеко.

Крім того, Рютте відзначив, що виступає категорично проти референдумів, особливо щодо багатосторонніх угод. "Я абсолютно, абсолютно проти референдумів щодо багатосторонніх угод, тому що це не має сенсу", - сказав він.

Рютте зазначив, що виникає складна ситуація, коли рішення окремої країни ухвалюються щодо угод, укладених на рівні всього ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосував 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38, 21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32, 28%.

Уряд Нідерландів заявив, що у зв'язку із негативними результатами референдуму ратифікація не може просто тривати. Під час парламентських дебатів прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте звернувся до парламенту Нідерландів з проханням надати уряду певний час для вирішення цього питання. Дві коаліційні партії це підтримали. При цьому парламент Нідерландів відхилив ініціативу з вимогою до уряду негайно відкликати закон про ратифікацію угоди про асоціацію Україна-ЄС у зв'язку із негативними результатами референдуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-