Білоус: Знизити ціну на ОПЗ наполягали західні радники

Білоус: Знизити ціну на ОПЗ наполягали західні радники

Укрінформ
Вартість Одеського припортового заводу у мільярд доларів, за яку екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв продати підприємство, не була підкріплена розрахунками.

Про це в інтерв'ю "Діловій столиці" заявив голова Фонду державного майна України Ігор Білоус.

"Політики дозволяють собі озвучувати цифри, не підкріплені розрахунками", - сказав голова ФДМУ.

За словами Білоуса, теоретично ціна підприємства могла б становити близько $1,5 млрд за умови, що об'єкт був побудований поблизу певної інфраструктури.

"Щоб побудувати аналогічний завод, знадобиться вкласти близько $1,5 млрд. Але подібні заводи в основному будують там, де є газові родовища і собівартість газу дуже низька, чого не скажеш про ситуацію в Україні", - заявив він.

За словами Білоуса, офіційно озвучена ціна на завод була визначена шляхом незалежної експертної оцінки станом активів, ринку і прогнозів на 31 січня цього року. При цьому Білоус визнав, що діапазон цін був досить великий.

"Оцінювач, компанія "Увекон", обраний на відкритому конкурсі, а сама оцінка проводилася за новою методикою, яка відображає всі західні стандарти. Свої розрахунки проводив і наш радник з приватизації ОПЗ - швейцарський банк UBS. Не приховую, діапазон оцінки був досить великий. Тому при затвердженні ціни були враховані багато обставин", - повідомив він.

За словами Білоуса, не потрібно забувати і про те, що "світова кон'юнктура (надлишок аміаку в першу чергу), і ситуація в галузі навіть у минулому і нинішньому році дуже сильно відрізняється, що, безумовно, позначається і на вартості профільних активів".

"Ще одна обставина, що впливає на вартість, - визнаний борг ОПЗ за поставлений в 2013 році природний газ перед Ostchem Holding Limited (входить в Group DF Дмитра Фірташа) у розмірі $193 млн без урахування штрафних санкцій, які поки що не підтверджені в суді. Саме тому західні радники наполягали на нижньому ціновому межі, а ми відстоювали верхній. Запропонована нами цифра, заснована на оцінці, в результаті і була зафіксована офіційно", - заявив глава ФДМУ.

Раніше МВФ і ЄБРР порадили Україні знизити ціну ОПЗ, аргументуючи це тим, що потенційні інвестори можуть відмовитися від участі у торгах через завищену ціну. В одночас глава ФДМУ заявляв, що на ОПЗ вже претендують близько 10 компаній.

Фото: Економічна правда

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-