Автори

Автори "закону Савченко" назвали міфами більшість зауважень до документа

Укрінформ
Автори так званого закону Савченко - народні депутати Іван Крулько і Надія Савченко - заявляють, що більшість зауважень щодо цього закону - це "типова маніпуляція фактами" і міфи.

Про це йдеться в їхній статті для DT.UA.

Як пишуть депутати, найпоширенішим міфом є те, що за "законом Савченко" із в'язниць масово вийдуть вбивці і гвалтівники. За їхніми словами, це не має нічого спільного з дійсністю.

"Закон не передбачає підстав для звільнення будь-яких осіб з місць позбавлення волі, тим паче - засуджених за тяжкі злочини проти життя і здоров'я людини. Передбачено лише перерахунок призначеного особі вироком суду покарання із врахуванням часу попереднього ув'язнення у співвідношенні "два до одного" (а не "один до одного", як було на дату винесення відповідних вироків, до прийняття закону)", - йдеться у статті.

"Однак, згідно із "законом Савченко", строк позбавлення волі особі, котра відбула максимальний час у СІЗО на стадії досудового слідства (наразі це один рік), може бути зменшений лише на один рік", - пояснюють автори закону. Це значно менше, ніж при застосуванні умовно-дострокового звільнення або заміни невідбутої частини покарання більш м’яким (ст. ст. 81 та 82 ККУ).

Міфом вони називають і те, що "закон Савченко" був ухвалений "під конкретну особу". "Чи не занадто складна процедура як для спрощення життя десятку людей сумнівної репутації? Навіщо задля цього писати законопроект, вносити його до парламенту через Надію Савченко, яка тоді перебувала в путінському полоні, шукати підтримку більшості нардепів?" - відзначають Крулько і Савченко. За їхніми словами, насправді ж для багатьох звичайних громадян "закон Савченко" став "єдиним шансом опинитися на волі після багатьох років знущань в СІЗО".

Як зазначають Савченко і Крулько, положення закону додатково мотивують прокурорів і слідчих не зловживати триманням під вартою як запобіжним заходом, а також швидше завершити досудове розслідування і передавати кримінальне провадження в суд для розгляду по суті або ж застосовувати інші, більш м'які, запобіжні заходи.

"Закон Савченко" відстоює насамперед інтереси людини. Це той інструмент, який захищає від зловживань та затягування розслідування. На превеликий жаль, більшість зауважень щодо "закону Савченко" - це типова маніпуляція фактами, адже факти говорять самі за себе", - йдеться в статті.

Раніше глава Нацполіції Хатія Деканоідзе в інтерв'ю DT.UA зазначила, що через "закон Савченко" 6 тисяч осіб вже вийшли з ув'язнення. "90% цих людей - досить вагомі в кримінальному світі люди, які скоїли тяжкі злочини. Потрібно вносити зміни в цей закон", - підкреслила Деканоідзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-