Сироїд: Треба юридично зафіксувати, що Росія - окупант

Сироїд: Треба юридично зафіксувати, що Росія - окупант

Укрінформ
На думку заступника голови Верховної Ради Оксани Сироїд, перше, що повинна зробити Україна - юридично зафіксувати, що Росія - окупант.

Про це вона написала в своїй статті для DT.UA.

Сироїд зазначає, що оскільки на окупованих територіях діє окупаційна адміністрація, органи державної влади України не можуть здійснювати свої повноваження, а якщо так, то держава не має там суверенітету і не здатна, і не зобов'язана захищати права людей.

"Зокрема, держава не спроможна провести вибори і зобов'язана їх заборонити в умовах окупації. Бо "демократичні вибори є проявом суверенітету, який належить людям країни, чий голос стане основою повноважності і легітимності влади" - це відповідно до стандартів ООН і ОБСЄ. Якщо люди - носії суверенітету виїхали з окупованих територій, а ті, що залишилися, підтримують "суверенітет" окупанта, то будь-які вибори матимуть наслідком повноважність і легітимність лише окупанта", - йдеться в статті.

На думку Сироїд, перше, що потрібно зробити Україні, - юридично зафіксувати, що Росія - окупант, і таке визнання дасть ряд переваг.

"По-перше, ми зафіксуємо факт порушення міжнародного права і визначимо відповідального за це порушення. А також, відповідно до Женевської конвенції, покладемо на Росію відповідальність за всі руйнування, порушення прав людей і злочини на окупованих територіях. По друге, ми припинимо обговорювати питання виборів в "окремих районах Донецької та Луганської областей", заборонимо їх і почнемо обговорювати щось більш наближене до здорового глузду. По-третє, ми дамо підстави звертатися по компенсацію за збитки, завдані Росією, не тільки Україні як державі, а й людям, які постраждали внаслідок неназваної війни. По-четверте, ми юридично поєднаємо факт  окупації Криму  і частин Луганщини й Донеччини", - йдеться в статті.

Крім того, зазначає Сироїд, визнання окупації зруйнує схеми, за якими Україна зараз, по суті, сама фінансує окупантів, торгуючи з ними легально і контрабандно.

"Словом, двері до кімнати треба замурувати. Натомість маємо забезпечити людям надання базових адміністративних послуг від імені держави Україна. Якщо люди хочуть отримати український паспорт, свідоцтво про народження дитини, зареєструвати шлюб в Україні тощо - маємо надати їм цю можливість", - наголошується в статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-