Пожежу на звалищі під Львовом планують загасити сьогодні

Пожежу на звалищі під Львовом планують загасити сьогодні

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко доручив продовжувати гасіння пожежі на сміттєзвалищі у Львівській області, вживати всіх заходів для ліквідації її наслідків.

Про це він заявив під час зустрічі з головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколою Чечоткіним, заступником міністра екології та природних ресурсів Віктором Вакарашем та головою Державної екологічної інспекції Андрієм Заїкою, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Я запросив вас для того, щоб переконатися, що ограни центральної влади України роблять все можливе і все від них залежне для того, щоб забезпечити безпеку мешканців міста Лева. Я даю доручення продовжувати гасіння. Ніякі фінансові або інші перешкоди не мають вас зупиняти - будь-які проблеми з пальним, додатковим фінансуванням мною будуть вирішені, але гасіння має бути завершено", - сказав Президент.

Він доручив негайно поінформувати мешканців міста про завершення гасіння пожежі, а також доповісти йому особисто. Крім того, Глава держави доручив виділити допомогу родинам загиблих службовців ДСНС.

За словами голови ДСНС України, до гасіння пожежі окрім наземних бригад було задіяно авіацію. Внаслідок їх дій вдалося зменшити площу горіння з 5 тис. кв м до 900. "Якщо всі заходи будуть і надалі вживатися, то ми плануємо сьогодні завершити гасіння пожежі", - запевнив він.

У свою чергу, заступник міністра екології зазначив, що загрози мешканцям Львова немає. "Хочу сказати про те, що загрози для мешканців Львова немає, але є занепокоєння, і постійно моніторимо ситуацію щодо інфільтрату, який переливається через велику кількість води під час гасіння пожежі і потрапляє у міську каналізацію", - зауважив він.

Вакараш повідомив, що питання із екологічною ситуацією у Львівській області було проблемним давно - керівництво комунального підприємства не допускало екологів з 2013 року до проведення планової перевірки. "Тільки у судовому порядку 31 травня цього року, фактично через 3 роки, було прийнято рішення щодо допущення перевірки. На жаль, і після судового рішення інспектори поки що не потрапили на територію об'єкта для того, щоб провести моніторинг і визначити, який економічний збиток і шкоду навколишньому середовищу нанесено", - констатував посадовець.

Він також зазначив, що екологічна інспекція провела інспектування, склала відповідні акти і після завершення усіх подій має намір звернутися до поліції щодо накладання штрафу на комунальне підприємство та львівський водоканал.

Водночас, голова Державної екологічної інспекції зазначив, що наразі ведеться постійний моніторинг ситуації, беруться проби грунту навколо сміттєзвалища та проби поверхневих і грунтових вод. "Значного перевищення ГДК (гранично допустимих концентрацій - ред.) такого, що несе загрозу життю, не існує. Головне хвилювання було щодо того, чи просочується інфільтрат через ту дамбу, яку терміново будували - на сьогодні канал сухий, просочування немає. Тобто, загроз на сьогоднішній день не існує", - наголосив він.

Глава держави також провів телефонну розмову з міським головою Львова Андрієм Садовим, під час якої той поінформував Президента про поточну ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-