Шимків пояснив, чому судова реформа в Україні така важлива

Шимків пояснив, чому судова реформа в Україні така важлива

Укрінформ
Атестація суддів - тривалий процес, але він мусить бути, адже є ситуації, коли українські судді недобре володіють ситуацією.

Про це в інтерв'ю "5-му каналу" заявив заступник глави АПУ Дмитро Шимків. 

"Над реформою правосуддя багато працювали, щоб вона змогла досягнути того рівня, на якому знаходиться. Це конституційні зміни, це імплементаційний закон, багато вводиться: поняття суддівського досьє, питання призначення суддів тощо. І взагалі, вводиться змістовний підхід до того, як судді можуть призначатися. По-перше, це деполітизація, по-друге, рівновіддаленість від усіх гілок влади і далі – доброчесність суддів. Тому що ми всі знаємо, як важливо для нас, а також для іноземних інвесторів захистити свої права. І доброчесність судді є одним із ключових моментів імплементаційного закону. І далі, якщо судді не зможуть довести, звідки у нього доходи і їх сімей – це також важливо", - заявив Шимків.

За його словами, перші зміни будуть стосуватися вищих судів, а "далі є імплементаційні закони". 

На запитання ведучої, скільки часу може зайняти судова реформа в Україні, Шимків зазначив, що у Польщі вона відбувалася 15 років, у Словаччині – більше 6 років, у Сінгапурі – ще більше.

"Багато змін в антикорупційному плані зайняло багато часу. Навіть у Грузії перші результати були на третій рік. Великий об'єм роботи і фактори, які тиснуть на Україну, - в таких умовах не була жодна держава", – заявив Шимків.

Як раніше повідомляло агентство, Парубій підписав зміни до Конституції в частині правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-