ООН звинуватила добровольчі батальйони у насильстві

ООН звинуватила добровольчі батальйони у насильстві

Доповідь
Укрінформ
Рада ООН у питаннях прав людини опублікувала Доповідь Спеціального доповідача з питань позасудових, самочинних або довільних страт за результатами його місії в Україні.

У документі висловлюються занепокоєння рівнем насильства в Україні, у тому числі, з боку окремих добровольчих батальйонів за "потурання" офіційної влади, передає Укрінформ. 

"Спеціальний доповідач перебував з офіційним візитом у країні з 8 по 18 вересня 2015 року на запрошення Уряду України", - зазначається в документі.

Представник ООН відвідав Київ, Запоріжжя, Маріуполь, Донецьк, Краматорськ, Харків та Одесу. Він провів зустрічі в МЗС, Мін'юсті, Міноборони, МВС, Офісі військового прокурора, СБУ, РНБО, штабі АТО, а також у структурах судової гілки влади та Верховної Ради. Окремі зустрічі відбулися в Місії ОБСЄ, Генконсульстві Росії в Україні, а також "з іншими міжнародними та національними спостерігачами, представниками неурядових організацій та родичами жертв". Доповідач ООН також побував за лінією зіткнення на Донбасі, де провів зустрічі з "представниками різних моніторингових місій, в "офісі уповноваженого з прав людини" (омбудсмена) в самопроголошеній ДНР і з " асоціацією адвокатів".

За результатами всіх зустрічей доповідач у підсумковому документі звернув окрему увагу на безчинства, які начебто чинять добровольчі батальйони в Україні.

"У той час як більшість "добровольчих батальйонів", як було сказано з військової точки зору зараз включені до формальних структур ЗСУ або МВС чи Нацгвардії, залишаються ще ряд потенційно схильних до насильства формувань, таких як "Правий сектор" що діє, судячи з усього, на власний розсуд через потурання влади на високому офіційному рівні та в умовах майже повної безкарності, як на Донбасі, так і на більш широкій території України", - підкреслив доповідач, чиє ім'я у звіті не вказується.

"Особливу заклопотаність викликає те, якою мірою ці групи використовують насильство або погрози насильства, щоб чинити тиск на осіб, які мають іншу думку, судову систему та інші механізми підзвітності", - наголошується в документі. 

У цьому зв'язку згадуються вбивство журналіста Олега Бузини, арешт Сергія Долгова, а також залякування адвокатів та суддів, які вели справу трагедії в Одесі у травні 2014 року.

"Ультранаціоналістичні групи та інші збройні формування, такі як "Правий сектор", "Свобода" і "Самооборона" повинні бути визнані незаконними та їх потрібно роззброїти, розформувати та піддати судовому переслідуванню чи підпорядкувати закону", - йдеться в рекомендаціях доповідача українському уряду.

При цьому підкреслюється, що акти насильства або залякування з боку керівників і членів цих груп "не повинні потуратися урядом на будь-якому рівні, а підбурювання до насильства та ненависті щодо інших громад мають бути покарані".

Доповідь ООН також цитує звернення Президента РФ Володимира Путіна до бойовиків на Донбасі, де він привітав "великий успіх" сепаратистських озброєних формувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-