Україна може заробляти на досвіді ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  - Семерак

Україна може заробляти на досвіді ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - Семерак

Укрінформ
На розробках українських науковців та досвіді щодо ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Україна може заробляти не тільки міжнародний авторитет, але і кошти.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак  в інтерв'ю Укрінформу

Зокрема,  у відповідь на запитання "Яким ви бачите майбутнє Чорнобильської зони?" Семерак сказав: "Екологічна безпека зони - один з головних пріоритетів у роботі Мінприроди на 2016 рік. Через 30 років після аварії на ЧАЕС зона відчуження стала набагато безпечнішою. Рівень радіації впав в десять тисяч разів. 6 червня було завершено вивантаження відпрацьованого ядерного палива із енергоблоку №1. До цього від ядерного палива були повністю звільнені енергоблоки № 2 і № 3.  Роботи з вивантаження відпрацьованого ядерного палива тривали 9 років. До завершення будівництва сховища СВЯП-2, яке фінансується за рахунок міжнародної технічної допомоги, паливо тимчасово зберігатиметься у сховищі СВЯП-1. Фактично, завершився черговий важливий крок трансформації зони відчуження на територію змін та розвитку".

За словами Семерака, після звільнення блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива рівень екобезпеки в зоні відчуження суттєво зросте. "Також ми плануємо завершити до кінця року будівництво арки "Укриття", яка до кінця року буде насунута на четвертий енергоблок. Це буде черговим етапом підвищення екобезпеки в зоні відчуження", - додав він.

Водночас міністр підкреслив, що Україна здобула неоціненний науковий  досвід у ліквідації наслідків аварії. "Сьогодні японські науковці цікавляться тими розробками і тим досвідом, які має українська наука, і це є знання, на яких ми можемо заробляти не тільки міжнародний авторитет, але і кошти", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-