Французькі сенатори - проти резолюції за зняття санкцій із РФ

Французькі сенатори - проти резолюції за зняття санкцій із РФ

Укрінформ
Група французьких сенаторів виступила проти скандальної резолюції за скасування санкцій ЄС проти Росії, підготовленої прокремлівськи налаштованими парламентаріями Франції.

Свою категоричну незгоду з можливим ухваленням резолюції № 643 представники трьох парламентських фракцій висловили під час прес-конференції у Сенаті Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«У той час, як Франція з честю виконує свою роль у контексті виконання Мінських угод, і Сенат за ініціативою його президента Жерара Ларше, заклав основу для зміцнення міжпарламентського співробітництва з парламентаріями Верховної Ради (України), ухвалення цієї резолюції було б вельми негативним політичним сигналом для українського народу, який ясно дав зрозуміти про своє прагнення до реформ і прагнення до Європи», - заявив голова групи дружби Франція-Україна Сенату Франції, фракція Об'єднаних демократів і незалежних Ерве Морей.

За його словами, він разом із колегами виступає категорично проти ухвалення цієї резолюції, яка сьогодні пройшла обговорення у сенатській комісії з європейських справ, оскільки вона суперечить міжнародному праву, додасть впевненості російській владі для подальшої дестабілізації окремих регіонів в Європі, нашкодить середньостроковим інтересам Сенату та його іміджу на міжнародній арені.

«Цілком доречним є те, що ці санкції не варто скасовувати до повного виконання мінських домовленостей. Ухвалення цієї резолюції вважатиметься, що Європа приймає анексію Криму в порушення норм міжнародного права і схвалює роль Росії в конфлікті на Донбасі на сході України», - сказав сенатор.

За його словами, історія має багато прикладів безсилля політиків, у т.ч. і парламентаріїв, які призвели до «попрання міжнародного права», такі «помилки коштували дуже дорого». Він нагадав, що Франція з і червня головує у РБ ООН і можливе ухвалення резолюції піде на шкоду її позиції в цій організації, йтиме у розріз з офіційною позицією уряду та нашкодить Мінському процесу.

Представник сенатської фракції Соціалістів і Республіканців Жан-Ів Леконт, у свою чергу, застеріг своїх колег від ухвалення резолюції, зауваживши, що Крим досі залишається окупованим, ситуація на сході України нагадує некеровану, режим припинення вогню не дотримується, у першу чергу з боку сепаратистів, яких підтримує Росія. «Подальший регрес та ескалація ситуації створює серйозну загрозу для безпеки в Європі, незаконному розповсюдженню зброї. Це, зрештою, питання тероризму», - підкреслив Жан-Ів Леконт. За його словами, зміст резолюції суперечить логіці формату «Нормандія» ініціатором якого виступила Франція, санкції проти Росії, яка порушила Будапештський меморандум та міжнародне право повинні діяти далі.

Представник парламентської більшості у Сенаті, член фракції «Республіканців» Жером Біньон також засудив зміст резолюції. «Я ознайомився з текстом резолюції, він суперечить мінському процесу, якщо ми ухвалимо резолюцію, це створить прецедент для наступних активних дій в Європі зокрема, у Польщі, у країнах Балтії», - зазначив сенатор.

Він також нагадав, що сьогодні Франція бере участь у військових навчаннях НАТО у Польщі, які спрямовані на зміцнення союзників, а резолюція, яку збираються ухвалити 8 червня у т.ч. і його колеги з партії не піде на користь союзницьким зобов'язанням та зовнішній політиці Франції.

Ерве Морей також заявив, що він подав клопотання щодо відмови від голосування у Сенаті за цю резолюцію і представники фракції його підтримали.

Як повідомлялося, що Сенат 8 червня у другій половині дня під час публічного засідання обговорюватиме резолюцію парламенту Франції, яка містить пропозиції щодо скасування режиму санкцій Європейського союзу проти Російської Федерації уведеного у дію після анексії нею Криму і її підтримки сепаратистських угруповань, що діють на сході України. Автором тексту резолюції є депутат Національних зборів Франції Тьєррі Маріані. Ініціаторами сенатського подання резолюції виступили сенатори Ів Поццо ді Борго (фракція UDI-UA) та сенатор-соціаліст Саймон Сютур.

Українська громада Франції має намір виступити з акцією протесту проти голосування Сенатом цієї скандальної резолюції.

Як повідомлялося, резолюція не носить зобов'язуючого характеру і не матиме впливу на рішення президента та уряду Франції щодо продовження санкцій проти Росії. Разом з тим, зауважимо, що опозиція має більшість з 348 мандатів у Сенаті Франції, тому існує висока вірогідність, що резолюція буде ухвалена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-