Представник Президента в Раді: Консультації щодо нової ЦВК - складні

Представник Президента в Раді: Консультації щодо нової ЦВК - складні

Оновлено
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на звільнення 12 членів Центральної виборчої комісії та призначення лише 11 у зв’язку зі складним процесом оновлення ЦВК.

Про це заявив у вівторок на брифінгу в Києві представник Президента у ВР Артур Герасимов.

«Це є свідченням того, що процес є складний, і він ще не завершений. Консультації ще продовжуються, і Президент України відкритий до діалогу з усіма парламентськими силами», - зазначив Герасимов.

Він зауважив, що у переліку кандидатур до ЦВК відсутні претенденти від фракцій «Радикальна партія Олега Ляшка» і «Батьківщина» у зв’язку з формуванням органу не за квотним принципом, а за критеріями професійності та суспільної довіри.

За словами Герасимова, Глава держави має 30 днів на внесення усіх кандидатур для оновлення складу ЦВК.

Водночас у фракції "Батьківщина" заявили, що занепокоєні, що у постанові про новий склад ЦВК, яку Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради, відсутні їхні представники.

Про це у ефірі телеканалу “112” заявив народний депутат від фракції “Батьківщина” Олексій Рябчин.

“Викликає занепокоєння, що немає жодної кандидатури (у списках кандидатур до Центральної виборчої комісії - ред.) від “Батьківщини” і немає пана Магери. Ми подали одну кандидатуру”, - сказав Рябчин.

За його словами, у списках кандидатів до ЦВК є представники “від БПП, НФ, Самопомочі і навіть від "Відродження”.

“Якщо я не помиляюся, від "БПП" представлено п'ять людей у списку, від "Народного фронту - двоє”, - додав Рябчин.

Водночас, на думку Рябчина, у тому, що представники “Батьківщини” відсутні у списку кандидатів до ЦВК, "немає нічого політичного”.

Втім Герасимов відсутність переліку кандидатур до ЦВК кандидатів від фракцій «Радикальна партія Олега Ляшка» і «Батьківщина» пояснив формуванням органу не за квотним принципом, а за критеріями професійності та суспільної довіри.

Також він запевнив, що 12-го члена ЦВК також буде призначено.

"Ви знаєте, що згідно зі статтею 30 частини 11 закону «Про Центральну виборчу комісію» Президент України має 30 днів на внесення кандидатур відносно оновлення складу ЦВК", - наголосив Герасимов.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект Постанови про призначення на посади членів ЦВК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-