Помічник генсека ООН з прав людини звинувачує СБУ у тортурах

Помічник генсека ООН з прав людини звинувачує СБУ у тортурах

Укрінформ
Більша частина тортур, які проводяться на території, підконтрольній українській владі, проходять у закладах, що підпорядковуються СБУ.  

Таку заяву зробив сьогодні на прес-конференції помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович, презентуючи доповідь ООН «Україна: після двох років конфлікту», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Катування відбувалися на територіях і підконтрольних українській владі. Більшість із цих випадків тортур пов'язані з тортурами, що застосовані у закладах, які підпорядковуються СБУ", - сказав Шимонович. 

Як повідомлялося, раніше помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович заявив The Times про систематичні катування, які застосовують Служба безпеки України і бойовики на Донбасі. У повідомленні йдеться, що СБУ влаштовує систематичні облави і застосовує тортури щодо тих, хто симпатизує самопроголошеним республікам. У доповіді також йдеться про існування п'яти секретних урядових в'язниць.

Нагадаємо, 25 травня місія підкомітету ООН з питань запобігання катуванням вирішила достроково припинити свій візит в Україну через відмову у доступі до деяких місць позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, які знаходяться в управлінні СБУ. 

СБУ не допустила місію в свої управління в Маріуполі та Краматорську через присутність в її складі росіянина – так пояснили причини конфлікту у Мін'юсті.

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря та уповноважений парламенту України з прав людини Валерія Лутковська заявили, що вважають неприпустимою заборону СБУ на відвідування Підкомітетом ООН місць позбавлення волі, підпорядкованих СБУ. Та закликали Мін'юст належним чином забезпечувати візити Підкомітету та запросити представників Підкомітету ООН з питань попередження катувань здійснити позаплановий візит в Україну з метою належного виконання міжнародних зобов'язань нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-