Судова реформа за радикалами: люстрація 95% суддів - і ніяких іноземців

Судова реформа за радикалами: люстрація 95% суддів - і ніяких іноземців

Укрінформ
Україні потрібна тотальна люстрація суддів - більш ніж на 95%, і не потрібні антикорупційні суди.

Про це заявив народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук у коментарі Укрінформу.

"Позиція партії з цього приводу дуже проста: Україні потрібні чесні, непідкупні судді перш за все. Профільні антикорупційні суди, вважаю, не потрібні, тому що корупція є одним з тяжких кримінальних злочинів, і ці справи мають розглядати кримінальні суди. Інша річ, що абсолютно відсутня довіра до суду як інституції. Тому треба провести люстрацію суддів, звільнити більше 95% суддів і набрати на розширеному конкурсі людей, які ніколи в цій системі не працювали, створивши їм відповідні умови - заробітну плату і тому подібне - і встановивши контроль", - сказав Мосійчук.

За його словами, заміну цих суддів треба робити поступово.

"У нас запасна лава юристів, які за фахом працювали більше 5-10 років, у країні величезна. Нам починають казати, що якщо звільнити таку кількість суддів, то зависне розгляд справ у судах. Але ми не пропонуємо їх усіх звільняти одночасно. Якби ми почали два роки тому, після революції, процес очищення судової гілки влади, - а одна з основних вимог Революції гідності - це справедливе судочинство, - то ми зуміли б їх давно уже відправити: по областях, по різних рівнях", - зазначив Мосійчук.

Народний депутат також наголосив на ще одному моменті - у судах мають працювати українські судді.

"Колеги з "Самопомочі" наполягають, що в антикорупційних судах мають працювати іноземні судді. Ми вважаємо це неприпустимим, тому що це принижує нас як державу - виходить, що у нас немає чесних, непідкупних і порядних людей на 45 мільйонів українців. Ми з цим категорично не згодні. Тим більше, експеримент з участю іноземців в уряді провалився. Ми вважаємо, що судді мають бути громадянами України і відповідно чинити правосуддя", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-