Петренко розповів, як відновлюватиме довіру до судів

Петренко розповів, як відновлюватиме довіру до судів

Укрінформ
Механізми відновлення довіри до судової системи в Україні передбачені проектом змін до Конституції та новим імплементаційним законом.

Про це в ефірі ток-шоу на одному з українських телеканалів в понеділок заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Перший проект змін до конституції, внесений Президентом, і імплементаційний закон, який має реальні положення, позбавляють будь-якого політичного впливу на суддю з боку будь-якого інституту», - заявив він.

Також міністр окреслив ряд конкретних кроків для підвищення довіри до українського суду. Відтак Верховну Раду позбавлять права призначення суддів безстроково. Наступним кроком є те, що Президент позбавляється права одноосібно призначати суддів безстроково.

Третім чинником, на думку Петренка, є встановлення вищого органу, який буде приймати рішення щодо долі суддів.

«Буде вища рада правосуддя, яка не буде складатись ані з політиків, ані з депутатів, ані з інших політично заангажованих осіб», - заявив міністр.

За словами Петренка, «немає цілі всіх звільнити. Є ціль створити нову структуру суддів, оголосити туди конкурси, і ті судді, хто вважає себе чесними, достойними і готовими пройти професійний іспит і перевірку на доброчесність, можуть піти на конкурс».

Петренко додав, що уряд дасть можливість піти на конкурс людям, «які не працювали в системі: адвокатам, науковцям, тим людям, які можуть внести «нову кров» в систему правосуддя».

Нагадаємо: як раніше заявляв урядовець, реформувати суди мають інші інституції, а не судді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-