ГРУшників вимагали відправити за 48 годин до вильоту Савченко - Порошенко

ГРУшників вимагали відправити за 48 годин до вильоту Савченко - Порошенко

Укрінформ
Російська сторона у процесі обміну заручниками вимагала спочатку відправити ГРУшників, а тоді лише через 48 годин присилати літак за Надією Савченко.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу "Інтер", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Лише зараз я можу відкрито розповісти про усі деталі цієї операції, бо з самого початку будь-яке втручання будь-якого політика, особливо необережні коментарі людини, яка абсолютно не задіяна у ці процеси і починає звисока щось коментувати, вона тягне за собою зміну рішення росіян і чергове перенесення. Можу вам сказати, що сценарій теж обговорювався дуже довго. Нам запропонували, аби ми віддали ГРУшників за 48 годин попереду і лише після 48 годин ми могли б присилати літак за Надією. Усі ці сценарії були відкинуті. Було чітко вкінці домовлено, що зліт літаків відбувається синхронно - наш з Ростова, їх з одного із аеропортів Києва і лише після приземлення ми даємо коментарі у пресу", - сказав він.

Так, за словами Президента, попередньо обговореними датами звільнення Савченко були 18 і 22 травня. "Останні три дати, які були у нас - це 18-го, де я наголошував, що має вступити у силу вирок росіян і я можу застосувати своє право на помилування. Друга дата була 22-е, коли я сказав, що знову готовий видати указ, організувати літак. Ми обговорили усі деталі і потім, як нам пояснили із технічних причин ще раз росіянами було перенесено на 25-те", - розповів він.

Глава держави наголосив: лише тепер може констатувати, що усе спрацювало.

"Але до цього у нас рік існує в МЗС спеціальний штаб, який присвячений звільненню Надії. Сотні годин було проведено в координації, де було задіяно спеціальні служби, громадські діячі, дипломати. При чому, дипломати по усьому світу, починаючи від нашого консула у Ростові. Це дуже важлива кропітка, важка і непроста робота", - резюмував Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-