Порошенко запевнив, що не піде на поступки щодо виборів на Донбасі

Порошенко запевнив, що не піде на поступки щодо виборів на Донбасі

Оновлено
Укрінформ
Виведення окупаційних російських військ, відновлення українського контролю над державним кордоном та розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ. Такими є умови, за яких можливі вибори на тимчасово окупованому Донбасі.

Їх назвав Президент України Петро Порошенко під час виступу в мобільному прикордонному загоні Держприкордонслужби з нагоди Дня прикордонника.

"Мінські домовленості чітко передбачають виведення окупаційних військ з усієї української території, відновлення українського контролю над державним кордоном, запровадження міжнародної озброєної поліцейської місії ОБСЄ, яка для контролю виконання стане на лінії зіткнення, візьме під охорону до виведення в РФ склади відведеної зброї і поставить на всіх пунктах пропуску свої постійно діючі патрулі для того, щоб унеможливити постачання нових підрозділів російських військ, амуніції, озброєння, повернення найманих бойовиків", - додав Президент.

За його словами, лише тоді, за українським законодавством, з міжнародними спостерігачами за участю українських партій, кандидатів, при твердих заходах безпеки, з допуском українських засобів агітації, ЗМІ ми проведемо вибори, які відповідають міжнародним стандартам ОБСЄ. "Ніякого іншого (розвитку ситуації -ред.) не буде, я на цьому наголошую", - підкреслив Порошенко.

Порошенко підкреслив, що саме така позиція України була викладена спочатку у Мирному плані, а потім – у Мінських угодах і саме такий алгоритм дій отримав підтримку світової спільноти. «Саме цю українську позицію підтримують наші українські партнери з Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки і з усієї проукраїнської світової коаліції. Саме цю позицію закладено в рішенні Ради безпеки ООН, саме на підставі позиції не порушення Мінських домовленостей були запроваджені надзвичайно ефективні світові санкції щодо Росії», - сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що через не виконання Росією своїх  зобов’язань країни "Великої сімки" вчора ухвалили рішення про продовження дії санкцій.

Порошенко зазначив, що президент країни-агресора, розповідаючи про першочерговість політичного врегулювання ситуації на Донбасі, а вже потім – припинення вогню,  висловив "лише їх розуміння сценарію проведення виборів під дулами путінських спецназівців". Глава Української держави підкреслив, що це зовсім не відповідає укладеним угодам.

«Питання охорони і відновлення українського контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону є ключовим у виконанні Мінських домовленостей», - наголосив  Порошенко.

Він також підкреслив, що російський президент може забезпечити припинення вогню, адже «вогонь відкривають солдати російської армії і їх найманці, які діють по команді 100% російських командирів», відповідні докази про що були надані Головним управлінням розвідки і Службою безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-