Борг Януковича: Україна подала заперечення до Високого суду Англії

Борг Януковича: Україна подала заперечення до Високого суду Англії

Укрінформ
Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову компанії The Law Debenture Trust Corporation PLC щодо "тримільярдному боргу" екс-президента України Віктора Януковича.

Про це йдеться у спільній заяві Мінфіну та МЗС України.

"Сьогодні, у п'ятницю 27 травня 2016 року, Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, із яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України у лютому 2016 року. Позивач є довірчим управителем (трасті) згідно із документом, який передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі 3 мільярдів доларів США, укладання якого було результатом домовленостей, досягнутих урядом колишнього Президента Януковича у грудні 2013 року з Російською Федерацією", - йдеться у заяві.

Як зазначається, заперечення України проти позову обгрунтовують, що договір щодо запозичень є недійсним та таким, що не підлягає примусовому виконанню, через ряд причин. До таких причин, зокрема, належить те, що згідно із українським законодавством Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені на той час межі запозичень, а також що угода була укладена у результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом усього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію із ЄС.

"Україна має намір рішуче захищати свою позицію у цій справі, і такий захист є одним із елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова", - зазначається у спільній заяві МЗС та Мінфіну.

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого Росія подала позов до Високого суду Англії для стягнення з України боргу в 3 млрд доларів. Як відомо, цю суму уряд Азарова взяв у Росії в борг наприкінці 2013 року. У 2015 році Україна реструктурувала всі свої борги крім цього, оскільки Росія відмовилася вести відповідні переговори.

Юридично Україна судиться не з державою РФ, а з довірчим радником - окремою юридичною особою The Law Debenture Trust Corporation PLC, яка представляє інтереси власників бондів, в тому числі РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-