NYT пише про обмін Савченко й російську армію на Донбасі

NYT пише про обмін Савченко й російську армію на Донбасі

Укрінформ
Обмін Надії Савченко на двох кадрових військовослужбовців Збройних сил Росії, взятих у полон рік тому на території України, вказує на те, що російські війська таки беруть участь у бойових діях на Донбасі всупереч заявам Кремля про зворотне.

Про це пише впливове американське видання The New York Times.

"Вона (Надія Савченко – ред.) була обмінена на двох росіян, захоплених на сході України, які, за інформацією української сторони, є представниками військової розвідки Росії", - зауважує газета.

Цей обмін, як підкреслюється в публікації, "зачіпає ключові питання, пов'язані із заворушеннями" на сході України.

"Протягом дворічного конфлікту в Україні, найкривавішого в Європі з часів бойових дій на Балканах дій десять років тому, Росія заперечує переправлення солдатів чи зброї через кордон", - йдеться в публікації.

Втім, продовжує видання, "російські бійці воюють в Україні у формі без розпізнавальних знаків і, як зазначалося, вирушили туди під час своєї відпустки".

Міністерство оборони Росії "відмовилося визнати будь-які зв'язки з цими двома людьми - капітаном Єрофеєвим і сержантом Александровим". Українська влада помістила їх у скляну клітку під час судового процесу в Києві в якості живого прикладу "маленьких зелених чоловічків", або військових, задіяних без розпізнавальних знаків на уніформі, тисячі яких були в Криму і на сході України. Український суд у квітні засудив обох чоловіків до 14 років позбавлення волі за звинуваченням у терористичній діяльності, нагадується в публікації.

Водночас, газета звертає увагу на спроби Москви використати Надію Савченко для обміну на кримінального злочинця з РФ, який зараз ув'язнений на території США, "Лейтенант Савченко свого часу проходила службу в українській військовій частині, який надавала допомогу зусиллям США в Іраку. З огляду на цей американський зв'язок, російський уряд підкинув ідею обміну засудженого російського контрабандиста зброї Віктора Бута, який утримується у федеральній в'язниці суворого режиму, на лейтенанта Савченко. Посол Сполучених Штатів в Україні відкинув цю пропозицію", - зауважує видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-