НАБУ пропонує

НАБУ пропонує "засекретити" справи до передачі у суд - Ситник

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро підготувало законопроект щодо обмеження доступу до даних про судові рішення на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень.

Про це директор НАБУ Артем Ситник розповів у інтерв'ю Укрінформу.

"Є законопроект, яким ми пропонуємо дані про рішення суду публікувати лише після передачі матеріалів справи до суду", - сказав Ситник.

Він наголосив, що нині до закритої частини Єдиного державного реєстру судових рішень мають доступ 3,5 тисячі осіб: судді, їхні помічники. І багато слідчих дій зірвалось саме через те, що інформація про них стала відома фігурантам справи.

"Є навіть випадок, коли суддя, до якого ми прийшли на обшук, мав копію ухвали суду з реєстру. Він був готовий до цієї операції", - каже керівник НАБУ.

Ще однією проблемою, на його думку, є те, що й інші судові рішення переходять у відкритий реєстр (постанови, ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до предметів і документів).

"Сама фабула подання детектива стає публічною. Ми можемо бути тільки на початковому етапі, а всі вже бачать, куди ми рухаємося, як і що саме відпрацьовуємо", - підкреслив Ситник.

За його словами, проект закону готувався спільно з Державною судовою адміністрацією, а нині перебуває на узгодженні в уповноваженого ВР з прав людини. "Сподіваюся, що найближчим часом він буде внесений на розгляд Верховної Ради України", - підкреслив Ситник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-