МЗС Франції не виключає поліцейської місії на Донбасі

МЗС Франції не виключає поліцейської місії на Донбасі

Укрінформ
У МЗС Франції не виключають запровадження поліцейської місії в окремих районах Донецької та Луганської областей під егідою ОБСЄ.

Про це сказала директор департаменту Континентальної Європи МЗС Франції Флоранс Манжен (Florance Mangin), пояснюючи роль та позицію своєї країни у «Мінському процесі» шведським, німецьким, українським, американським дипломатам та журналістам під час конференції «Україна і ЄС: розуміння взаємних очікувань», що пройшла у Парижі,  повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«На днях ми також дізнаємося про можливість розгортання нової, можливо поліцейської, місії ОБСЄ», - зауважила французький дипломат під час свого виступу.

Флоранс Манжен, описуючи «Мінський процес», нагадала присутнім, що напередодні вночі відбулися телефонні перемовини між лідерами країн-учасниць «нормандської четвірки». «Під час розмови вони уточнили хід виконання (мінських) домовленостей з часу останньої міністерської зустрічі в Берліні минулої неділі (11 травня ц.р.). Зокрема, йшлося про уточнення окремих елементів у сфері безпеки, оскільки ситуація у цій сфері є ключовою для подальшого просування», - зазначила вона. При цьому директор департаменту МЗС Франції підкреслила, що вимоги щодо дотримання безпеки не є одностороннім бажанням українського керівництва, а відповідає логіці мінського процесу. «І це не є лише бажанням українського керівництва, якщо ми не матимемо стабільної ситуації у сфері безпеки, то не матимемо довіри, впевненості і можливості рухатися далі у питаннях політичного вирішення конфлікту», - сказала Манжен, додавши, що такі реальні умови безпеки потрібно створити.

За словами дипломата, учасники переговорів ухвалили колективне рішення, спрямоване на роз’єднання протиборчих сторін з лінії вогню, визначили три такі зони, яких стосуватиметься відведення сил та озброєнь, а також припинення проведення у них будь-яких навчань. Окремо представник МЗС Франції зупинилася на механізмі моніторингу.

«Дуже важливою (для безпеки) є робота у рамках СЦКК (Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і поетапної стабілізації лінії розмежування сторін на сході України). Такий механізм включає українських і російських офіцерів та представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», - зазначила вона. За словами дипломата,  запроваджений механізм відповідає реалізації завдань з моніторингу та контролю за припиненням вогню та іншими ключовими елементами на місцях.

«Цими днями повинні відбутися зустрічі у робочих підгрупах Тристоронньої робочої групи з метою систематизації проблем та просування усього процесу», - зазначила Манжен.

Представник МЗС Франції також зазначила, що політичне врегулювання здійснюється на основі «компромісного плану пана Мореля» (французького дипломата), але нещодавно російська сторона внесла кілька нових пропозицій, які, на її думку, «можливо дозволять просування». «Хоча усі розуміють, що це не так просто, деякі з пропозицій росіян обмежені фізично, деякі потрібно ухвалювати на рівні лідерів нормандського формату. Але ми регулярно ставимо питання щодо безпеки проведення виборів на сході України, які, звичайно, не можуть проводитися в умовах бойових дій та збройних зіткнень», - сказала вона, додавши, що й ОБСЄ вносить серйозні пропозиції.

Насамкінець представник МЗС Франції відзначила, що останні пропозиції роблять усіх оптимістичними і зміцнюють впевненість у просуванні мінського процесу. «Особливо конкретні аспекти дуже скоро, наступними тижнями або місяця, будуть предметом серйозних обговорень щодо економічних санкцій ЄС проти РФ. Вони також є важливими з огляду на імплементацію усіх політичних аспектів Мінських угод», - зазначила Манжен.

Раніше повідомлялося, що у французькій столиці пройшла конференція на тему «Україна і ЄС: розуміння взаємних очікувань», яка була організована Посольством України у Франції в партнерстві з Німецьким фондом Маршалла  (США) та за сприяння посольств Німеччини та Швеції у Парижі. Участь у двохпанельній конференції взяли шведські, німецькі, українські, американські дипломатам, провідні експерти та журналісти.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-