Повернення Савченко йде повільно, тому може тривати півроку - Полозов

Повернення Савченко йде повільно, тому може тривати півроку - Полозов

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокат народного депутата України Надії Савченко Микола Полозов прокоментував заяви глави Мін’юсту РФ Олександра Коновалова, що "стосовно Савченко надійшов пакет документів від ФСВП".

Про це він сказав в ексклюзиві кореспондентові Укрінформу.

"Оголошення цього факту - показник того, що процедура обігу документів між відомствами України і Росії, а також усередині РФ йде. Але повільно, це може зайняти близько півроку. Сподіваюся, Вікторія Нуланд, яка приїхала сьогодні в Москву посприяє прискоренню цього процесу", - сказав Полозов.

За його словами, Мін’юст України передав Мін’юсту Росії пакет документів на повернення Савченко згідно з Конвенцією 1993 року про передачу засуджених осіб. Далі Мін’юст РФ делегував ФСВП Росії право збирати необхідні документи, заяви, квитанцію про сплату штрафу. Після чого це все повертається в Мін’юст (зараз якраз ця стадія). Потім Міністерство юстиції, як зовнішній агент, передає документи Міністерству юстиції України.

На цьому етапі, згідно з процедурою, прописаною в Конвенції, Україна має визнати вирок і гарантувати відбуття терміну. "Зрозуміло, Кремль, спробує отримати з цього формального акту всі можливі дивіденди. Але іншого шляху немає. Надія Вікторівна категорично відмовилася писати Президентові РФ петицію про помилування", - сказав Полозов.

Полозов пояснив, що, коли зазначені документи надходять у Росії, Мін’юст передає їх до суду, де ухвалювався вирок, тобто в Донецький міськсуд. Той приймає й оформляє рішення. Після чого Надія Савченко вирушає на кордон. Після перетину російсько-українського кордону, Україна просто не має права утримувати Савченко, позбавляючи її волі, оскільки визнає її імунітет як члена ПАРЄ (Росія взагалі єдина країна, яка не визнає цього імунітету).

Потенційна небезпека цього процесу, за словами Полозова, в його тривалості. Надія Савченко вже попереджала, що якщо на якомусь з етапів процес затягуватиметься вона залишає за собою право знову оголосити голодування, щоб прискорити роботу чиновників, як російських, так і українських. "Захист Савченко категорично проти такого варіанту розвитку події. Але Надія Вікторівна приймає рішення самостійно. І в її умовах це єдино можливий спосіб впливу на ситуацію", - робить висновок адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня українську льотчицю Надію Савченко засудили до 22 років позбавлення волі і призначили штраф за сфальсифікованим обвинуваченням. Зараз йдуть переговори, підкріплені юридичними процедурами, про її обмін/повернення в Україну.

18 травня на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі глава Мін’юсту РФ Олександр Коновалов повідомив, що його відомство отримало від ФСВП документи про передачу Надії Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-